Na kafi sa psihologom: U redu je da ne budeš u redu

Psiholog: Bojana Obradovićsavetovalište ''Entera''

Kada duša boli retko se to vidi i retko ko to vidi. Ne vidi se zato što to čovek nauči da krije. Još od malih nogu je učen da emocije uglavnom nisu poželjne. Učen je od najmanjih nogu da treba stalno da se smeje, da bude razigran, veseo i da je "uvek dobro". Kada bi video nekog ko ima problema sa mentalnim zdravljem, govorili bi mu "ima problema sa glavom", "doživela je nervni slom", "ludaci". Odrastao čovek je sačuvao u sebi dete koje se boji da i on sam ne postane jedan od njih, tih ''ludih'' ljudi.

Kada ga uhvati napad panike i pomisli da će umreti ili poludeti, misli da se to samo njemu dešava i da ga niko ne razume. Kada potone u bespomoćnost i beznadežnost, bez želje da ustane i da živi, misli da je sam. Kada ustane pred kolegama da prezentuje svoj rad, ima osećaj da se samo njegov tok misli blokira i da se samo njemu tresu ruke, noge, dok crvenilo prekriva lice. Kada gubi erekciju iznova i sebe vidi kao slabića koji više nikad neće biti muško, ne misli da se to može desiti i drugim muškarcima. Kada krenu misli da će povrediti sebe ili druge i kada ne može da ih izbaci iz glave, čovek misli da je već lud i da je u tome sam

Ponekad čovek voli, ali ga je sram da to pokaže, ponekad ga je sram da zaplače, ponekad čovek je besan, a ne zna to, ponekad čovek ide od lekara do lekara brinući za svoje zdravlje, ponekad čovek "sagori" na poslu, ponekad se čovek razvede, ponekad čoveka prevare, ponekad čovek prevari, ponekad čovek ostavi, ponekad bude ostavljen, ponekad čovek izgubi drage ljude, ponekad čovek shvati i sam da će umreti.

Ponekad čovek nije dobro ali ga je toga sram. I boji se jer misli da ne sme da mu bude loše.

Čovek je biće razuma i emocija. I čoveku ponekad može biti teško. Kao što radimo vežbe, idemo na trčanje, zdravo se hranimo, idemo kod lekara da bismo održali svoje telo zdravim i u dobroj formi, potrebno je da brinemo i o svom mentalnom zdravlju. Nekada ćemo morati da pijemo lekove, nekada da idemo na razgovor sa psihoterapeutom, a nekada ćemo samo želeti da se unapredimo kako bismo iskazali svoj pun potencijal. Svaka četvrta osoba u toku života ima nekih problema sa mentalnim zdravljem. Depresija će do 2020. godine biti na četvrtom mestu bolesti.

Danas usporite. Pronađite par sati samo za sebe. Odmorite svoju dušu dušu. Otvorite je i pružite joj lečenje ako joj je potrebno. Zagrlite nekog. Pogledajte neki dokumentarni film i pričajte o mentalnom zdravlju sa drugima, razbijajte predrasude. Razgovor leči. I ćutanje leči ako znaš kako da čutiš. Voli sebe. Brini o sebi.

Jak zna da dopusti sebi da bude slab. Jak uči iz slabosti.
Bojana Obradović je 2013. godine pokrenula prvo besplatno online savetovalište za studente, u okviru projekta Pričajmo o tome (www.pricajmootome.rs). Pored savetovališta za studente, svi građani mogu besplatno prisustvovati radionicama i predavanjima. Za sve dodatne informacije javite se na mail: bojana.obradovic7@gmail.com


#psihologija

insp.

Нема коментара:

Постави коментар