Zdrav život: Recite ''NE'' šećeru i slatkišima

Tri ujutru. Zadržava vas gomila papirologije, ili nekakvog posla, ili gledate film, a u jednom trenutku osetite kako Vam je ''pao šećer'' i pomislite kako ne bi bila velika šteta ako pojedete malo čokolade ili parče torte.


Da li znate kako najpoznatiji psiholozi opisuju ovaj fenomen?

Kažu da se prisetimo najmlađih dana. Prvo je to bilo majčino mleko, onda med i kašice, zatim voće... Tako nam je šećer, podsvesno, postao asocijacija za utehu i sigurnost. No, dok su naše mame vodile računa o tome, sve je bilo u redu, a sada, u svetu odraslih, i te kako umemo nekontrolisano da koristimo slatke namirnice i da se prejedamo.

Da li znate šta šećer radi Vašem telu i organizmu?

1. Čini ih stariji i oslabljenim.

Previše šećera slabi Vaš imunitet, izaziva upale, te dovodi do nedostatka minerala u Vašem telu, što omogućava razvoj i širenje bakterija.

2. Ometa rad Vašeg mozga

Mozak je dobrim delom sačinjen od masti, ''traži'' glukozu, ali nikako ne u onim količinama u kojim je mi unosimo. Šećer izaziva anksioznost i depresiju.

3. Dovodi do gojaznosti i dijabetesa

Ako redovno vežbate, organizam Vam ''oprašta'' količinu šećera koju unosite u sebe i razlaže je. Međutim, ako niste aktivni, preterano konzumiranje šećera, može Vas dovesti u opasnost. Insulin reguliše razlaganje i sagorevanje šećera. Kada mišići postanu puni, višak šećera odlazi u masne ćelije, te tako postajemo gojazni. Ako nema dovoljno insulina, tj. ako postanete otporni na insulin (npr. zbog prekomernog korišćenja šećera), ćelije kojima je potrebna energija ne mogu iz krvi da preuzmu molekule glukoze. Tako nastaje šećerna bolest ili dijabetes.

Svaki nutricionista preporučiće Vam organsku hranu, svež kukuruz ili bundevu kao zdrave slatke namirnice. Možete i sami da pravite svoje zdrave, slatke obroke, koristeći javorov sirup, med i slične namirnice.

Pomoću samo pet koraka možete učiniti svoju ishranu i način života zdravijim:

1. Kombinujte hranu.

Da li ste razmišljali o sveže iseckanom povrću i voću, prelivenim karamelom? Ili o orasima u kombinaciji sa komadićima crne čokolade? Budite kreativni, te naravno i zdravi.

2. Pokrenite se!

Žudnja za slatkim često je posledica (a i uzrok) anksioznosti i stresa (no, i dokonosti) . Prošetajte svojim naseljem, usmerite misli ka stvarima koje vas interesuju i ispunjuju. Ne tražite utehu i radost u hrani, jer niste toliko očajni! Zar je jedna čokolada jača od Vas?!

3. Birajte hranu na osnovu kvaliteta, a ne kvantiteta.

Ljudi koji se nezdravo hrane, često se pravdaju time da zdrava ishrana zahteva mnogo novca. Imajući u vidu da su voće i povrće najzdravije, a najjeftinije namirnice, ne možemo Vam baš poverovati. U svakom slučaju, često je bolje da pojedete skuplju crnu čokoladu od one obične, mlečne. Organska hrana i žitarice, svakako su bolji izbor od brze hrane.

4. Redovno jedite užinu

Pauze između doručka i ručka, ručka i večere, često su duge. Zbog toga je važno da obezbedite sebi zdravu užinu, kako se ne biste prejedali tokom svakog velikog obroka. Pojedite jednu jabuku ili bananu, ili saznajte za najzdravije grickalice koje su bogate vitaminima, te uživajte u njima.

5. Istrajte!

Imajte na umu da sve ovo radite radi sopstvenog dobra. Bitno je da se čuvate i zaštitite. Kada pobedite sebe tek tada ćete postati pravi ''gospodar'' svog tela, koji zna šta je za njega najbolje i koji je sam sebi najbolji prijatelj. Utičite i na druge, naročito na svoje najbliže.

insp.

2 коментара:

  1. Ja moram svaki dan nesto slatko, bas ne ne znam kako to da izbegnem, a da pritom znam kolikom je to sve stetno.

    Divan post i tekst :)

    ОдговориИзбриши
  2. Obozavam slatko ali znam da nije toliko dobro

    http://doityourselflady23.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши