Pet zdravih namirnica za blistavi osmeh

Ne možete više da slušate kako cigarete i kafa loše utiču na kvalitet, a i izgled vaših zuba, no ipak želite da održite svoje zube što zdravijim i beljim?

Iako je dobro poznato koliko određene namirnice nepovoljno utiču na vaš osmeh, danas ćemo se fokusirati na namirnice koje pospešuju blistavi izgled vaših zuba. Ako već ne možete da se rešite nezdravih navika, ''lečite'' svoj osmeh namirnicama u kojim ćete moći bezbrižno da uživate, jer su pravi melem za vaše zube.

1. Koštunjavo voće

Orasi, bademi, lešnici... utiču na uklanjanje mrlja sa vaših zuba i stimulišu lučenje pljuvačke (koja usput ''pere'' vaše zube) . Koštunjavo voće dobro je i za hidrataciju kože.



2. Sirovo povrće

Namirnice koje sadrže visok procenat vlakana i koje su čvršće, pa se teže se grizu, mogu da postanu vaša jestiva četkica za zube! Dok god ih žvaćete, čistiće ih.

3. Jagode

Jagode sadrže jabučnu kiselinu koja pomaže u uklanjanju površinskih naslaga. Zbog toga, ovo slatko voće deluje na vaše zube kao sjajan, delotvoran piling. Pomešajte jednu svežu jagodu sa kašikom sode bikarbone, te njima nežno ispirajte i trljajte zube i usta. Bićete i više nego zadovoljni rezultatom.

4. Citrusno voće

Ukus citrusnog voća stimuliše lučenje pljuvačke, a kiseline iz plodova osvežiće boju vaših zuba. Možete čak da iskoristite unutrašnjost narandže, te da njom nežno trljate zube.


5.  Ananas

Ananas sadrži poznati enzim bromelin, koji pomaže u uklanjanju mrlja sa zuba. Ovaj enzim povoljno utiče i na regulisanje probave, a samim tim i na redukovanje telesne mase, te zbog toga ne zaboravite da što češće uživate u slasnom i zdravom ananasu.

insp.

Нема коментара:

Постави коментар