U zdravom telu: Volim i negujem sebe

Ako imate loš odnos prema svom telu, krajnje je vreme da preduzmete nešto po tom pitanju. Promenite stav prema svom izgledu i počnite da radite na njemu, kao i na svom samopouzdanju, jer nema smisla da vas izgled tišti i čini nesigurnim. Prihvatite svoje telo i volite ga sa svim nesavršenostima, po tome se razlikujete od drugih, po tome ste posebni. Ne ugledajte se na savršene fotografije poznatih, jer ne samo što su isfotošopirane, već i sami znate da se na fotografiji ne vidi mnogo toga što se u realnosti vidi. Dakle, i oni su obični ljudi kao i svi mi, samo nažalost, nismo u prilici da se u to uživo uverimo. Da li mislite da su krupne noge i zadnjica Kim Kardašijan, ili Niki Minaž podjednako savršene, oble i glatke čak i na plaži, pod suncem i golim okom? Naravno da ne!

Počnite da vežbate, da se zdravo hranite i izgradite brižan odnos prema svom telu.

Razgovarajte sa sobom o pozitivnim stranama svog tela
Svi mi imamo onaj mali zao glas u našim glavama kad god se pogledamo u ogledalo. Ali, ako ste se “podesili” da primećujete samo svoje mane, potrebno je da napravite svestan napor da promenite način razmišljanja. Ne budite grubi prema sebi i ne nazivajte nijedan deo tela pogrdnim nazivima. Poštujte sebe i prigrlite sve svoje mane, a potom počnite da odstranjujete one koje možete.

Prestanite da se upoređujete sa drugima
Postoji hiljade divnih žena oko nas i normalno je da se ponekad poredimo sa njima, ali dok ističemo njihovu lepotu, počinjemo da omalovažavamo sebe, pa čak i da subjektivno hiperbolišemo naše mane. Počnite da primećujete pozitivne sličnosti sa tim “savršenim” ženama. Iskorenite negativan stav prema svom telu.


Počnite zdravo da se hranite
Iako mrzimo onu rečenicu “da smo ono što jedemo”, to i jeste istina. Kada želimo da se opustimo i odmorimo najčešće pribegavamo hrani i ta udobnost uživanja u jelu čini da se osećamo odlično. Zapamtite da je to osećanje trenutno i prolazno i da stvara probleme koji nisu nimalo trenutni i prolazni - kao što su gojaznost i problemi sa kožom. Pažljivo birajte ono što jedete i jedite zdravu hranu. Možda vam to neće pružati izrazito zadovoljstvo u datom trenutku, ali svakako hoće u čitavom životu.

Naučite da uživate u vežbama
Retki od nas su uvek spremni i orni za vežbu i razgibavanje. Većina više voli da se izležava i da jednostavno ne radi ništa. Naše telo ne razmišlja tako i biće vam zahvalno ako počnete da se rekreirate. Izaberite ono što vas najviše ispunjava. Da li je to neki ples ili sport, najbolje znate. Pronađite prijatelja, sestru, ili brata kako bi vežbanje bilo zabavnije. Važno je da budete motivisani i da istrajete, jer samo tako su rezultati zagarantovani.

Poštujte sebe
Samopoštovanje se gradi na osnovu zadovoljstva sobom. To znači da morate da budete heroj svog života, da pobeđujete svakodnevne male bitke sa sobom i drugima, i da zamenom loših navika dobrim - postanete sebi najbolji prijatelj i najveća podrška. Samopoštovanje nije važno samo kako biste izgledali mršavo i bili zgodni, ono utiče i na vaš psihički život, način života i odnos prema drugim ljudima. Budite potpuna ličnost i svojim životnim promenama i stavovima inspirišite ljude oko sebe da i oni počnu da žive kvalitetno.

insp.

Нема коментара:

Постави коментар