Intervju - Vesna Dedić: ''Žene vole emotivne oluje''

Intervju: Tara Đukić
Fotografije: Hello

Želela sam da vam predstavim ženu koja je nezavisna, izgrađena, jaka, hrabra, mudra, vrlo uspešna, a uz sve to - puna ljubavi i razumevanja. Ženu koja sledi svoje potrebe, vizije i ciljeve, a da se, pri tom, oslanja isključivo na sebe, na svoje znanje i iskustvo. Jedna od takvih žena je Vesna Dedić, a ja bih volela da ih je, danas, mnogo, mnogo više.

Zavoleli smo je u emisiji Balkanskom ulicom, koja je pre petnaestak godina bila samo njena ideja, a danas je njena stvarnost i inspiracija. Misli duše, prećutana poskakivanja srca i događaje koji su je obeležili, kroji po meri za svoje romane, i grli duše svih nezagrljenih žena.

Kada sam joj se obratila, rekla sam joj da želim da predstavim Vesnu Dedić kao sasvim običnu ženu koja sa mnom razgovara o ljubavi, o ženama, o ljudskim odnosima, o inspiraciji, o životnim iskustvima i smernicama, i o onom što je zaista važno znati, razumeti, prihvatiti... Vesna je prepoznala našu ideju, nesebično mi je dala iskrene odgovore, a ja sam joj na tome neizmerno zahvalna.

Vesna, gde crpite inspiraciju za teme svojih romana? Da li dugo planirate i osmišljavate likove, događaje i detalje, ili Vam to naprosto dođe ''u prolazu'', samo od sebe, kao što dolazi mnogim pesnicima, kompozitorima, i drugim umetnicima?

 Uvek osmislim temu romana i postavku likova, a posle se sve samo niže i ne znam kako. Nikada po objavljivanju nisam opet pročitala svoj roman, i kada pogledam svih sedam - ne znam ni ja sama ko ih je zapravo napisao.

U svojoj poslednjoj knjizi Čuvaj me pišete: ''Muškarci se posle veze uvek vraćaju svom prošlom životu, ostanu onakvi kakvi su bili pre nego što ste ga promenili. Žene uvek idu dalje…'' Zbog čega je to tako?

– Možda zbog toga što su oni uvek svesni koliko daju u jednoj vezi, dok se žene daju nepromišljeno. Kada ljubav nestane, žene malo pate i idu dalje tražeći opet nekog ko će ih naterati da budu nepromišljene. Žene vole emotivne oluje. Muškarci ne vole emotivne oluje, te se tako posle svake kaju što nisu bili jači. Oni vole lahor. Svaki muškarac će zaljubljen prihvatiti izazove. Kada se razočara, ili odljubi, krivi i sebe i druge što se upuštao u nepoznato. Muškarci vole poznate stvari - svoje dvorište, svoju majku, svog kuma, devojke koje liče na onu koja mu je najviše prijala, a ne na onu koju je najviše voleo. Zato su samo majke neprikosnovene kraljice života svojih sinova.



''Ima i onih muškaraca koji i plaču i psuju, a baš uz takve smo sklone da obmanute i zaljubljene, zbunjene i istrošene od nadanja i praštanja, ostanemo ceo život…'' Zbog čega su žene danas spremne da slepo veruju i da trpe mnogo više nego što bi trebalo? Da li je zaista u pitanju ogromna ljubav, ili je to slabost, nedostatak hrabrosti, strah od odlaska, od nepoznatog…?

 Žena je dugo rob prve slike, prvog osećaja koji je u njoj probudio taj muškarac. Žene prosto teško sebi priznaju da su same sebe obmanule. Nisu muškarci prevrtljivi, već su žene lakoverne... kada vole.

Kako ste Vi u životu izlazili iz tzv. začaranih krugova i ''zatvorenih kaveza'', kako u ljubavi, tako i u karijeri? U kom trenutku ste shvatali da je krajnje vreme da se ode i odustane od nekoga, ili nečega?

 Čim mi je bilo u poslu, bilo u ljubavi, postajalo tesno kao u kavezu, bežala sam. Umela sam ja da budem srećna i u kavezu, ali kada bih osetila da češće gledam ka vratima kaveza, sama sam odlazila.

Mlade devojke mi često šalju tekstove u kojima mnogo pate za bivšim partnerima, uverene da su zauvek izgubile svoje srodne duše. Kako objasniti devojkama da srodna duša nije onaj koji je odlučio da ih napusti, kao i to da uvek postoji nada i ljubav koja ih čeka, koju zaslužuju? Žene nakon raskida, ili razvoda zaborave koliko vrede, zaborave na sopstvenu sreću i mir, koje ne mogu da traže nigde drugde, ako ih prvobitno nisu pronašle u sebi.

 Svaka žena se posle razvoda prolepša. Svaka devojka posle raskida bi trebalo da uživa što se oslobodila nečije loše energije. Nema goreg života od onog kada vas je dvoje, a vi sami. Kada vas neko ostavi, posle nekog vremena shvatite da je tako bolje, a da ste patili ne zato što vam je povređeno srce, već čista sujeta. I, uvek treba imati na umu da će muškarac koji vas zaista voli sam naći put da se vrati. Ne treba vi da mu bacate mrvice hleba po putu.

Da li verujete da je svaki čovek sa kojim ste bili, bio u tom trenutku života Vaša srodna duša, ili mislite da je srodna duša samo jedna u životu? Kakav je to stvarni osećaj, koji ne može da se promaši i da se ne prepozna, kada pronađete svoju istinsku drugu polovinu?

– Nisam vam ja dobar sagovornik na ovu temu. Ja sam uvek volela dok je trajala strast. Kada nestane strast i ono kao kod Cvetajeve grozničavo gde si ti, kod mene nestaje razlog da budemo zajedno. Ja sam svoj život udesila po meri svojih potreba, i mogu sa nekim da delim život samo dok mi je toplo u njegovom zagrljaju.

Često se kao vrlo mlada žena nalazim pred raznim životnim izazovima, kada osetim da sam rastrojena između dve u sebi. Jedna je ona glasna, borbena, temperamentna, surovo objektivna i britka na jeziku, a druga je vrlo osećajna, osetljiva, pažljiva, puna saosećanja i nežnosti… Da li se i Vama u životu dešavalo da se borite sami sa sobom, i na koji način ste uspeli da utišate obe strane i ujedinite ih, tako da uvek budete dosledni sebi?

– Ne treba se boriti, samo treba znati pred kim pokazujete koju stranu ličnosti. Sa bitangama treba biti bitanga, sa pažljivima pažljiva. Ne treba se stideti svojih osećanja. Žena odraste onog trenutka kada prestane da se kaje i preispituje. Naravno, preduslov je da uvek poštuje sebe i svoje želje, a tek potom želje partnera i okoline. Niko nije vredan izdaje samog sebe i svog vaspitanja.

Koliko je važno da ono što u životu radimo i stvaramo bude pravi odraz nas samih, da bude isečak naše duše, proizvod posvećenog rada i svega što smo naučili i shvatili o životu?

– To je jedino važno. I kada peglaš veš, važno je kome peglaš i zbog čega.

Svako izdanje Insp-a imalo je svoju temu. Na šta Vas asociraju i vežu teme o kojima smo govorili u prethodnih deset izdanja?

Inspiracija – Lenka.
Prva ljubav – Šetalište Skaline u Podgorici.
Opraštanje – Proleće.
Snovi – Imam ciljeve.
Poniženje – Devedesete.
Srodna duša – Treba mi dobra, a ne srodna.
Preljuba – Ne postoji, postoji samo nova ljubav.
Samopouzdanje – Teško ga stiču najpametniji.
Grad mojih uspomena – Titograd.
Pismo koje ti nikad nisam poslala – Već sam ga objavila u jednom romanu.

Vesna, koji stav Vam je promenio život?

– Još mi se sve važne i lepe stvari nisu desile...


insp.

Нема коментара:

Постави коментар