La Roche-Posay: Spas za osetljivu kožu tokom prolećnih alergija

Stiglo je proleće, a sa njim i njegovi neprijatni vesnici – alergije. Alergije su problem koji je rasprostranjen širom sveta i smatra se četvrtom hroničnom bolešću nakon raka, kardiovaskularnih oboljenja i HIV-a. Alergije u današnje doba zahvataju i utiču na preko milijardu života ljudi u svetu. Upravo je iz tog razloga La Roche-Posay, kao stručnjak za osetljivu kožu, pripremio posebnu pogodnost – uz kupovinu dnevne nege za osetljivu kožu svaki kupac na poklon dobija Micelarnu vodu ULTRA (50 ml). Da li znali da se broj dana u kojima je koncentracija polena u vazduhu povećao za 18 u 2002. u odnosu na 1980. godinu? Ovo je uzrokovano globalnim otopljavanjem i zagađenjem vazduha. Polen u proleće dolazi sa uobičajenog drveća, leti su glavni izvori polena trava i korov, dok u jesen najveći problem predstavlja svima poznata ambrozija.

Zašto se broj oboljelih od alergija utrostručio u proteklih 50 godina?

Prvi razlog je genetika 
Ukoliko oba roditelja imaju problem sa alergijama, verovatnoća da će i dete patiti od istog problema je +60 odsto.

Drugi razlog su navike kod kuće
Zbog preterane i prekomerne sterilizacije i čišćenja, povećana je pojava imunodeficijencije, tj. oslabljenja imunog sistema u borbi protiv infekcija.

Treći razlog je zagađenje vazduha
Koža je prva na udaru alergija, tj. trima od četiri žena u svetu se simptomi alergija manifestuju upravo na koži i to većinom na području oko očiju, nosa i vrata.

Problematika alergija

Kako se dermatolozi u danas sve češće susreću sa pitanjima pacijenata o osetljivoj koži sklonoj alergijama, La Roche-Posay u saradnji sa stručnjacima i ekspertima, upravo radi na edukaciji i pružanju saveta ljudima koji imaju ovaj problem. Ružica Jurakić Tončić, dr med. specijalista dermatovenerologije, podelila je svoje iskustvo i znanje o alergijama sa La Roche-Posay-om: U savremenom dobu opaža se porast učestalosti alergijskih bolesti, pa tako i kožnih manifestacija alergije. Koža je površinom najveći ljudski organ, pa je važna barijera prema spoljašnjem svetu. Koža nije inertan organ koji samo pokriva naše organe.

Danas sve više uviđamo važnost funkcije kože kao barijere. Ona vrši više važnih funkcija, na primer, strukturnu, imunološku funkciju, vrši termoregulaciju i obezbeđuje elektrolitičku stabilnost. Prethodnih godina smo isključivo pridavali važnost okolini kao najvažnijem uzroku kožnih alergija, ali danas znamo da takođe naša genetika uslovljava strukturu i funkciju kože, a time i određuje mogućnost javljanja određenih alergija, odnosno robusnost kože da se adekvatno odbrani od svih uticaja okoline.

Kada govorimo o alergijskim bolestima kože, prvenstveno mislimo na imunološke reakcije kože koje se javljaju nakon kontakta sa alergenom, a delimo ih na reakcije ranog (neposrednog) i kasnog (odloženog) tipa, u zavisnosti od toga kada se na koži opažaju, nakon kontakta sa alergenom. Prototip rane reakcije je urtikarija (koprivnjača) koja nastaje unošenjem alergena u organizam ( ukoliko se radi o alergijskoj urtikariji), vrlo retko nakon kontakta sa alergenom, kada takvu reakciju nazivamo kontaktnom urtikarijom. Klasična reakcija odloženog tipa nastaje nakon 48-72h (najkasnije sedam dana) nakon kontakta sa alergenom, u smislu stvaranja ekcema na tom mestu. Naročito su česte reakcije na metale, naročito na nikl, ali su u porastu i reakcije na mešavine mirisa, kao i na razne konzervanse iz kozmetike. Takođe, primećujemo tzv. airborne dermatitis, koji je karakterističan po stvaranju ekcema na mestu kontakta sa inhalacijskim alergenom na koji je pacijent osetljiv. Poseban segment pacijenata sa izrazito osetljivom kožom čine oni sa atopijskim dermatitisom, kojeg karakterišu recidivni ekcemi, izrazito osetljiva koža i razvijanje multiplih alergija, posebno na inhalacijske alergene u odraslom dobu. Pored klasične terapije ekcema, koju čine u prvom redu kortikosteroidi i imunomodulatori, treba napomenuti važnost izbegavanja uzročnog alergena, kao i odabira adekvatne kozmetike. Naime, nije svejedno koja kozmetika se koristi, budući da određeni emolijensi pogoršavaju stanje oštećene barijere. Takođe je nužno birati kozmetiku koja ne sadrži mešavinu mirisa, kao i određene konzervanse. Kako bi poboljšali funkciju barijere, pravilnim odabirom kozmetike za negu, van perioda pogoršanja, kao i za vreme upale, nužno je i ne pogoršati stanje upale, kao i adekvatnim odabirom uticati na brže obnavljanje barijere kako bi što pre došlo do ponovnog uspostavljanja njene funkcije.

Olakšanje za kožu u jednom minutu

 La Roche-Posay, pomoću tri komplementarna proizvoda, omogućava potpunu rutinu nege kože sklone alergijama kojom se vraća osećaj prijatnosti koži kada je ona iritirana zbog nečistoća, zagađenja, polena, promene godišnjih doba i različitih intolerancija.

TOLERIANE ULTRA intenzivna umirujuća nega intenzivno i dugotrajno ublažava svakodnevni osećaj neprijatnosti kod osoba sa kožom sklonom alergijama ili netolerantnom kožom. Formula sadrži minimalno sastojaka i pročišćena je od svih materija koje mogu nadražiti kožu ili izazvati alergijsku reakciju. Umirujuće delovanje pojačano je zahvaljujući novom spoju sa umirujućom termalnom vodom La Roche-Posay koja deluje protiv iritacija. Iz dana u dan smanjuje se reaktivnost kože i obnavlja dugotrajan osećaj prijatnosti.

TOLERIANE ULTRA FLUIDE intenzivno i dugotrajno umiruje veoma osetljivu i alergijama sklonu kožu. Nemasna dnevna nega sa snažnim umirujućim delovanjem predstavljaspoj neurosensina, snažnog sredstva za umirenje koje deluje na nadraženu kožu i izvorske termalne vode La Roche-Posay, koja prirodno umiruje i deluje protiv iritacija.

TOLERIANE ULTRA EYE CONTOUR hidratantna i izrazito umirujuća nega za područje oko očiju sa patentiranim [Neurosensine + Niacinamide] kompleksom koji deluje protiv nadutosti i neprijatnosti na koži oko očiju. Sadrži La Roche-Posay termalnu izvorsku vodu, koja umiruje i štiti kožu.

Za bolji život osetljive kože

La Roche-Posay je pripremio posebnu pogodnost u odabranim apotekama gde uz kupovinu dnevne nege za osetljivu kožu svaki kupac na poklon dobija Micelarnu vodu ULTRA (50 ml). Takođe, lansirana je i nova #SKINRELIEF platforma sa pouzdanim i stručnim informacijama o osetljivoj koži i stručnim savetima dermatologa!


Нема коментара:

Постави коментар