Umetnici insp.irišu: Mona Lacko

Intervju: Nađa Lazarević

Ići korak napred, crpeti svoje biće do poslednjih atoma snage, skloniti tabue i konzervativnost sa strane, osloboditi svoje biće u potpunosti – Mona Lacko se pojavljuje iza ove replike i dovodi novitete na modnu scenu, ostavljajući bez daha. Hidžabi za muškarce, neobične kreacije za oba pola, zanimljivi materijali i smele boje kotirale su ovu mladu damu visoko u modnoj industriji. Mona je dokazala da odvažne kreacije ne moraju ostati oćutane, da ima dovoljno prostora za novitete, provokacija u umetnosti je dozvoljena, a prilikom odevanja sme se dodavati i oduzimati. Trag koji je ostavila na samom početku svoje karijere - zasigurno dubok i ne lako izbrisiv. Za ovonedeljnu rubriku inspirisala me je Mona Lacko, sa kojom sam porazgovarala.

Kako je Mona Lacko odlučila da dizajn bude poziv kojim će se baviti?

Prilično rano sam bila svesna svoje kreativnosti i tražila način na koji ću najbolje predstaviti svoje ideje. Od malena sam volela da se oblačim drugačije od ostalih i da pravim neke unikatne stvari. Tako da je odabir pao na modu.

Kako doživljavaš svoje profesionalno delanje – kao rušenje tabua ili provokaciju putem odevnih komada?

I jedno i drugo je u igri. Mislim da je to jako bitn, te da će uvek i biti. Umetnost treba da koristimo kako bismo kreativno emitovali problematiku koja nas okružuje i, eventualno, rešenje za istu. Bitno je ukazati na nedostatke društva, sistema, ili bilo čega što nas ugrožava na neki način. Modni dizajn je jedna grana umetnosti koja je preživela uporno omaložavanje na kulturnoj skali. Preživela je zato što je buntovnik. To je moje profesionalno delanje... zato sam tu.



Da li je mala Mona zamišljala sebe baš ovako kada odraste?

Odgovor će biti kliše, ali jeste. Kao što sam već i ranije navela, od malena sam znala da ću se baviti kreativnim poslom. Mislim da sam to toliko želela da se i ostvarilo.

Odakle “crpiš“ inspiraciju za odvažne kreacije?

Inspiracija dolazi sa svih strana. Bilo to na polju umetnosti, politike, muzike, ili tehnologije. Sve te čestice se skupe u jednu ozbiljnu celinu.

Koja kultura te nadahnjuje prilikom stvaranja?

Više kultura. Od kulture koja u Srbiji ne dobija dovoljno značaja, zatim nekulture, kulture mladih, pa sve do buntovničke kulture.


Kako si došla na ideju da muškarce obučeš u hidžabe? Takav potez izazvao je lavinu komentara.

Kao mala, mnogo sam putovala po islamskim državama sa roditeljima i bilo mi je jako zanimljivo kako su žene obučene. Zanimalo me kako bi to izgledalo na muškom telu i šta bismo time dobili. Ja sam dobila nešto što nije neprijatno za gledanje, naprotiv, bilo je nekako seksualno i privlačno. Dakle, imamo nešto što je izvorno, ali vuče na drugu stranu, na muško telo i na seksualnost. A to je kontradiktorno. Koncept sam ozbiljnije započela na trećoj godini studiranja, kada sam izučavala semiotiku mode i pojam savremenog islamskog odevanja.

Čega treba da bude svesna svaka žena prilikom odevanja i biranja komada odeće koje će kupiti pa potom obući?

Najbitnije jeste da se osećamo prijatno u onome što nosimo. Mislim da je to jedno pravilo sasvim dovoljno.

Šta poručiš sebi nakon što određena kolekcija bude gotova i treba da bude prikazana publici?

Da će sve proći super. I tako i bude.



Koju poruku nosi tvoj dosadašnji rad, s obzirom na to da pripadaš generaciji kreatora koja ozbiljno menja i pomera granice?

Mislim da nosi glasnu i jasnu poruku. Želja mi je da se omladina pokrene i da se pokaže u pravom sjaju. Da su nam vrline znanje, kultura i humanost. Te tri stavke upravo su bunt protiv trenutnog zagađenja društvenog sistema.

Sa kojom ličnošću koja te inspiriše bi sada sedela i razmenjivala ideje u vezi sa kreacijama?

To nikada nije određena ličnost. Ne biste verovali ko me sve inspirisao u životu. U tome i jeste lepota.


Koji su tvoji planovi za budućnost?

Meni izuzetno draga i bitna saradnja je u toku - sa našim pevačem Luke Blackom. Sa Severinom je, takođe, nedavno ostvarena saradnja, u njenom novom spotu. A tu su još i neke novopečene saradnje koje će za sada ostati tajna. U izgradnji je MONA LACKO STUDIO,u turističkom mestu Palić, a polako počinju i i pripreme za novu kolekciju. Svašta nešto, rekla bih, i to me usrećuje.


Fotografije: VASSO

#intervju 

insp.

Нема коментара:

Постави коментар