Vodič za putovanja koja insp.irišu: Poreč

Gradovi postaju tvoji kada u njima, potpuno neplanirano, sretneš stare, a upoznaš nove prijatelje. Kada pokisneš do gole kože. Kada taj isti grad propešačiš potpuno sam, od jednog do drugog kraja. Kada neko poželi da ostaneš. Kada nađeš svoju klupu, svoje drvo, svoj park. Kada konobari počnu da te prepoznaju i kada ti starosedeoci ispričaju najlepše legende. Kada nestane mogućnost da se izgubiš u nekoj od uskih ulica starog grada, kada galebovi prestanu da te se plaše i kada tuđ naglasak počneš da čuješ kao svoj.

Gradovi postaju tvoji i kada mobilni telefon prestane da služi za fotografisanje. Kada meditiraš na kasnom popodnevnom suncu, na obali, i tišina okrepi tvoj duh. Kada se sati provedu na prozoru veličanstvenog Grand Hotela Palazzo s pogledom na ceo grad, kada se zavese razgrnu s osmehom, ranim jutrom i kada se zaljubiš u žagor sa ulice, smeh i prepirke prolaznika. Kada počneš da ih prepoznaješ, kada počneš da ih osećaš, kada se osetiš krajnje sigurno, baš kao da ti je tu mesto. Kada potpuno izgubiš osećaj da nisi u svojoj zemlji, da si daleko od svoje kuće i kada pomisliš da si ovde čitavu večnost.


Ovog maja, zaputila sam se u novu putnu avanturu kako bih vam dala novi predlog za putovanje i predstavila vam novi grad koji inspiriše. S obzirom da sam pasionirani obožavalac starih gradova, ulica, zgrada i fasada, te mirisa mora i soli, put me je odveo u Poreč. Donosim vam precizan vodič za ovaj grad, kao i lične doživljaje, preporuke i utiske - sledite moje korake i uživajte u letu koje nam stiže!




tips&tricks

Hotel

Grand Hotel Palazzo nalazi se na vrhu starogradskog jezgra i najstariji je hotel u Poreču. Kako uvek tragam za hotelima sa dušom i istorijom, starim palatama, visokim svodovima, raskošnim fasadama, kristalnim lusterima, velikim prozorima, a najviše za impresivnim pogledom, Palazzo se ispostavio kao savršen odabir koji je prevazišao sva moja očekivanja (sobe sadrže po dva prozora, sa pogledima na dve različite strane grada!).


Sobe su prozračne i svetle, sadrže drveni nameštaj, raskošne zavese i pažljivo odabrane komade nameštaja. Spoj starinskog i modernog daje autentičan izgled.


Raspitujući se o istoriji hotela, saznala sam da je rušen i ponovo građen u starom ruhu, u njemu je, svojevremeno, boravio Ivo Andrić (po kome jedna od ulica u Poreču nosi i ime), a dok su građani Poreča raspravljali je li prvom hotelu u gradu baš tu mesto (prvi vlasnik je kupio deo mora od tadašnje Austro-Ugarske vlasti, te nasipanjem mora uz obalu napravio novu zemlju za hotel, jer mu lokalni stanovnici nisu dozvoljavali da na njihovoj teritoriji gradi hotel), ova velelepna građevina je nadjačala gradske glasine i ostala na vrhu grada, diskretno odvojena, kao dostojanstvena dama koja je priča za sebe.




Idilična jutarnja atmosfera, lagana muzika, doručak u restoranu sa terasom na samoj obali mora, navela nas je da nam buđenja ne padaju teško, već da uživamo u ranim jutarnjim satima. 



Posle duge šetnje, popodne je kao stvoreno za velnes i spa centar, ili sunčanje na otvorenom bazenu, u novijem delu Palazzo hotela, koji je tek nedavno dograđen.

Osoblje hotela oduševilo nas je ljubaznošću, susretljivošću i strpljenjem, što je dodatno doprinelo dobrom i opuštenom ugođaju, a iznenadila nas je i činjenica da, iako je hotel velik, atmosfera je mirna, intimna i topla. Ukoliko odlučite da vam sledeća destinacija bude Poreč, imate našu iskrenu preporuku za boravak u ovom hotelu.




Kafići i restorani

Ledeni late sa ukusom karamele najukusniji je kada se pije u predivnoj bašti kafića Epoca, na samoj obali mora, uz sjajno društvo i dobru muziku. Sličan utisak kao u Rovinju, stekla sam i u Poreču - gradu nedostaje više neobičnih kafića, naročito u ulicama starog grada.




Svakako drugačiji je i kafić na vrhu stare porečke kule, Torre Rotonda. Terasa ima zadivljujući pogled zbog lokacije same kule, dok je unutrašnji deo uređen kao interesantna, mala pećina do koje se dolazi uskim kamenim hodnicima i stepenicama.



Poreč obiluje šarmantnim vinarijama, skrivenim u uličicama starog grada. Mi smo posetili Bacchus, gde smo zatekli gužvu u sred bela dana, što samo govori o kvalitetu njihove ponude. Preporučili bismo vam i vinariju i koktel bar Terra Magica, naročito ukoliko idete tokom leta, jer tada organizuju razne događaje, žurke i džez koncerte, te garantuju dobar večernji provod.


Duž obale postoji nekoliko elitnih restorana, dok se picerije kriju u starogradskom jezgru. Prve večeri odlučili smo se za restoran Sv. Nikola, nakon što smo čule da važi za jedan od najboljih u Poreču. Restoran Sv. Nikola je otmen, elegantan restoran sa vrhunskom ponudom za prave gurmane i ljubitelje fantastične hrane i vina. Osoblje nam je pomoglo u odabiru večere, od predjela do deserta, te predstavilo svako jelo i strpljivo se potrudilo da večeru prilagodi našem ukusu i željama (jer baš i nismo gurmani koji su otvoreni za isprobavanje novih specijaliteta). Restoran je poznat najpre po morskim specijalitetima i izvrsnim tartufima, te samo najbolje odabranim mesnim specijalitetima. Prijatna, odmerena i ugodna atmosfera, nasmejano osoblje, zadivljujuća ponuda i brza usluga razlozi su da, ako vas put nanese u Poreč, posetite ovaj restoran i uživate u finoj, elegantnoj večeri sa hranom vrhunskog kvaliteta. Uživaćete!




Kao što sam napomenula, Rovinj obiluje picerijama sa pravom, italijanskom picom (Corso, Ancora, Pizzeria Nono, Dali...). Naš izbor tokom boravka u Poreču bila je picerija Stari Saloon (jer dobre navike ne treba menjati). Nalazi se na uglu jedne od ulica starog grada, zbog čega je utisak impresivan. Usluga je fantastična, sve što smo poručili dobili smo za samo desetak minuta, a pri tom uživali u sjajnom ukusu. U piceriji se služi aperitiv dobrodošlice, a nakon jela, uslužuju vas poklon-desertom, tradicionalnim fritulama.


Ne zaobilazite:


Eufrazijeva bazilika - kompleks Eufrazijeve bazilike iz 5. veka predstavlja najvažniji i najvredniji kulturni spomenik Poreča, a UNESCO ju je 1997. godine zaštitio kao spomenik svetske baštine. U bazilici se kriju zadivljujući, najveći i najstariji mozaici na ovom podneblju, koji datiraju još iz 3. veka.



Zavičajni muzej Poreštine - naslednik je dvaju ranijih muzeja: Pokrajinskog arheološkog muzeja Istre i Gradskog muzeja za umetnost i povijest. Sav njihov umetnički korpus sada je u sastavu Zavičajnog muzeja i nalazi se u baroknoj palati porodice Sinčić.

Galerija i atelje slika Ante Potočnjaka - ovo je jedno od onih dragocenosti koje otkrijete sami, lutajući ulicama starog grada. Ugledavši neverovatna slikarska dela koja odlikuje bogati kolorizam, odlučila sam da uđem u omanji objekat unutar jedne stare kuće, a potom otkrila da je to mesto gde fenomenalni slikar Ante Potočnjak prodaje svoja umetnička dela. Ante je svoja dela prikazivao u gradovima širom sveta, te radio na nekoliko zapanjujućih projekata (uređivao je libijsku predsedničku jahtu "Al Farah" predsjednika Muamera Al Gadafija, te projektovao preuređenje enterijera Učke, 35-metarskog plovila Josipa Broza Tita). Ante živi i radi u Poreču, te ne propustite da se ovde upoznate sa njegovim delom, a možda i likom.



Crkva Gospe od Anđela na Trgu slobode - ne možete je ne primetiti jer se nalazi u samom centru.

Romanička kuća - da je najstarije kuća u Poreču upravo ova, tzv. Romanička kuća, saznali smo od jedne divne bake koja radi u suvenirnici, u prizemlju ovog zdanja. Više puta je renovirana i dograđivana, jer je deo bio uništen tokom Drugog svetskog rata.




Istarska sabornica - izvorno franjevačka gotička crkva iz 13. veka, preuređena je u baroknom stilu u 18. veku. Danas se u njoj priređuju izložbe i koncerti, a u prošlom veku u njoj je zasedao regionalni parlament.

Špilja Baredine - impresivne pećine kao jedini otvoreni geološki muzej u Istri. Nesvakidašnje iskustvo koje vredi doživeti.


Tara Đukić



Fotografije: lična arhiva

insp.

Нема коментара:

Постави коментар