Vodič za putovanja koja insp.irišu: Rovinj

Jutro u Rovinju.

Škripa drvenih žaluzina.

Pospano sunce i razbuđeno more.

Angelo D'oro, stoletna zgrada u kamenom popločanoj ulici u starom delu grada, koja vodi do crkve sv. Eufemije i gradskog trga, brižljivo je obnovljena i pretvorena u šarmantni mali hotel.

Vetar gužva zavese, miris morske soli meša se sa mirisnim štapićima koji mirišu na mošus

Rovinj van sezone. Proleće u sred zime. Tišina. Intimna atmosfera. Nema gužve. Nema galame. Samo škripa žaluzina, parketa, starinskih ormara, zvuk talasa i Oliver koji odnekle dopire:

 ''Moj lipi anđele, pogledaj u mene, ako nas tužne jutrom probude, ja čuvam osmijeh za tebe...''


Pripremam se da krenem u obilazak jednog od onih gradova zbog kojih poželite da odustanete od svih ambicija i planova, gradova i metropola, te da kupite stan u jednoj od bajkovitih ulica starog grada, da se dovikujete sa komšijama preko puta, sa šeširom na glavi birate najlepše voće na gradskoj pijaci uz more, nahranite galebove ostacima jučerašnjeg hleba, prgavo prostirete veš ispod prozora, a iznad glava turista, kuvate špagete, pijete belo vino u sred bela dana, slušate italijansku radio stanicu, šepurite se u dugoj beloj lanenoj haljini sa visoko podignutom punđom, i jednostavno živite život - sada i ovde.




U Rovinju smo proveli četiri dana, prešli preko hiljadu stepenica, popili petnaestak kafa i pojeli isto toliko kroasana, obišli stotinak ulica, napisali desetak tekstova, napravili preko trista fotografija, sa ciljem da vam, iz ličnog ugla, predstavimo ovaj grad na najbolji način. Uputite se u Rovinj i sledite naše korake!



 tips&tricks

☼ Hotel 

Nekada biskupska palata, a danas otmeni hotel, Angelo D'oro nalazi se unutar istorijskog jezgra i pešačke zone grada. Zasigurno je jedna od najlepših građevina u Rovinju, zbog čega ne možete da ne doživite ljubav na prvi pogled. Kakva bi bila čar doputovati u romantični Rovinj, a ne boraviti u starom gradu? Pored svih mondenih i modernih hotela udaljenih od centra Rovinja, s radošću i oduševljenjem, izabrali smo Angelo D'oro.

Venecijanski stil, crvena fasada, zelene žaluzine, restaurirani stilski nameštaj, stoletni kameni zidovi, intimna atmosfera, spoj starinskog i modernog, ušuškana otmenost. 




S pogledom na vrt, stari grad, ili more (najbolja opcija), osećaćete se kao da ste u filmu i neće vam biti teško kada naiđe bura i natera vas da se sakrijete u hotelsku sobu. 


Mali i autentični foaje hotela vratio nas je u vreme kada je hotel bio biskupska palata. Oseća se mirna, diskretna i intimna atmosfera. Obilan i ukusan doručak leti se služi u skrivenom vrtu hotela, koji se noću pretvara u lounge bar. Ljubazno i susretljivo osoblje, koje nas je dočekalo na mestu dolaska i lično odvezlo do hotela, dodatno je doprinelo pozitivnom utisku. 



Lokacija hotela je idealna. Okruženi ste susednim ulicama starog grada i na samo dva-tri minuta ste od glavnog rovinjskog trga, glavne šoping ulice i obale mora. Ako krenete u suprotnom smeru, ka vrhu grada, dolazite do crkve sv. Eufimije

☼ Kafići i restorani

S obzirom na činjenicu da smo u Rovinju boravili van sezone, nismo imali priliku da obiđemo većinu ugostiteljskih mesta - jer su zatvorena. Hotel Adriatic osvojio nas je prvog dana minimalizmom, inovativnim enterijerom, fantastičnim kroasanima i još boljom kafom, te najlepšom baštom na samoj obali mora, blizu mola sa brodićima i čamcima sa kojih dopire Pink Floyd i širi tihu, sentimentalnu atmosferu. 




Kafić hotela Lone prati futuristički izgled samog hotela, ali nas nije zadržavao jer bašta još uvek nije bila otvorena, a i zbog lokacije koja je van starog grada. 


Na samoj obali postoji nekoliko kafića uz koje možete da pauzirate svoju šetnju i opušteno popijete kafu prepušteni moru i pogledu na stari grad. Jedan od njih je Caffe Cinema, a onima koji su ljubitelji kavana, opuštenih i jednostavnijih kafića, preporučujemo Kavanu Al Ponto na samom trgu. 


Tokom čitavog boravka imali smo utisak da Rovinju nedostaje više interesantnijih, neobičnijih i urbanijih mesta i kafića. Iako neka i postoje tokom sezone (Caffe Bar Limbo, Buffet Trevisol...), čini se da se ugostitelji u Rovinju više oslanjaju na blagodeti lokacije - stari grad, trg, obala mora i sl. (zbog čega im ne manjka poseta gostiju). 

Čak i kada dođete u Rovinj van sezone, ne možete da ne čujete za tradicionalno najpoznatiju piceriju u gradu - Da Sergio. Sa neobičnim radnim vremenom (koje počinje po podne, u 17h), Da Sergio nudi najbolju i najkvalitetniju ponudu italijanske pice u Rovinju. Pritom, zbog  domaćinske atmosfere, toplog i ugodnog ambijenta osećaćete se kao da ste kod svoje kuće, i dobićete znatno veću porciju od one koju ste zamislili.



☼ Ne zaobilazite:

Crkva sv. Eufimije - na vrhu grada, sa pogledom na rovinjsku panoramu i obalu. Zanimljivo je da je zvonik crkve sagrađen po uzoru na crkvu sv. Marka u Veneciji. Morate da uđete u crkvu da biste osetili svu njenu veličanstvenost. 



Gradski bedemi i vrata - tokom same šetnje i istraživanja Rovinja, naići ćete na nekoliko kamenih vrata. Grad je imao sedam vrata, a sačuvana su troja: Vrata sv. Benedikta, Portica i Vrata Sv.Križa.

Kazalište Antonio Gandusio - svojom baroknom ljupkošću, otmenim unutrašnjim uređenjem s posebnim naglaskom na detalje, Kazalište Antonio Gandusio odavno je zaslužilo epitet prave rovinjske atrakcije i kulturne baštine. Popularni Gandusio postao je dom komedija, drama, lakrdija, opera i opereta, političkih i drugih skupova, manifestacija, kao i pravih muzičko-scenskih retkosti poput ''cavalchina'', krabuljnog plesa u ritmovima mazurke, galopa, valcera, polke.

Gradska ura - ili sat, nalazi se na glavnom trgu. Predstavljala je toranj na južnom uglu nekadašnjih zidina.



Balbijev luk - pravo sa trga uvodi u jednu od jedinstvenih ulica starog grada, navešće vas da se zaustavite i uživate u njegovoj lepoti. Na njegovom današnjem mestu nekada su bila glavna vrata utvrđenog grada, Porton della pescheria. Godine 1678 - 1679. stara se gradska vrata ruše i na njihovom se mestu gradi Balbijev luk.



Zavičajni muzej grada Rovinja - smešten je u baroknoj palati grofova Califfi iz 17-18. veka. Osnovan je 1954. godine na inicijativu rovinjskih likovnih umetnika. 

Galerija, radionica i etno zbirka - u galerijskom prostoru, smeštenom u samom centru grada, autor i vlasnik, gospodin Trani, sam izrađuje drvene makete batane (tradicionalnog rovinjskog brodića) u različitim veličinama.  Posetitelji mogu, u večernjim časovima, razgledati više od 100 eksponata – od slika i skulptura posvećenim ribarima i moru, preko maketa batana i drugih plovila, do starinskog alata koji su rovinjski kalafati koristili prilikom izrade batana. Neki primerci alata stari su i preko 200 godina.

+ u starom gradu pronađite skrivene vintidž butike, radnje sa nakitom, ručno rađenim slikama i umetničkim predmetima, a onda se zaputite u glavnu ulicu, u prodavnicu koja je zaštitni znak Rovinja Profumo di Rovigno, gde ćete naći najfinije mirise koji odišu duhom Rovinja i koje možete da ponesete sa sobom, da vam i dom i život mirišu na uspomene iz ovog grada!


Tara Đukić





Fotografije: lična arhiva

insp.

Нема коментара:

Постави коментар