Moda i psihologija: Podvojenost ljudskog bića

Jedna od savremenih boljki 21. veka, pored anksioznosti, osećaja nesigurnosti i bezvrednosti, sigurno je i osećaj podvojenosti. Dualnost svakog od nas ogleda se u svakodnevnom sukobu onog što jesmo i što želimo da budemo, racionalnog i emotivnog, objektivnog i subjektivnog, željenog i potrebnog, prošlosti i sadašnjosti, sadašnjosti i budućnosti, ekstrovertnosti i introvernosti, osuđivanja i prihvatanja, stajanja i pomeranja.

Umetnik i fotograf Pablo Thecuadro iskoristio je ljudsku (ne)svest o sopstvenoj dualnosti i prikazao je kroz najpoznatije modne fotografije, putem kolaža. O kolažu je zastupljeno mišljenje da predstavlja nabacani sloj slika, dok, zapravo, samo prava kreativnost i inventivnost ljudskog uma može od tih malih, sitnih delića stvoriti umetničko delo. 

Pablo koristi modne editorijale, svoje i tuđe, kako bi stvorio nešto inovativno, nesvakidašnje. Savršenom preciznošću stvara apstraktnu umetnost nudeći bezbroj perspektiva u posmatranju slika i potpuno odvaja umetnost i fotografiju od klasičnog pogleda na modu. Iako je u modnom biznisu, umetnik se hrabro poigrava sa opšteprihvaćenim normama. Prikazujući model iz različitih uglova, zapravno ukazuje na podvojenu ličnost koja postoji u svima nama i usput briše granice između prefinjene umetnosti i krutih modnih pravila.

U jednom od saopštenja, svoju umetnost objašnjava kao težnju ka prikazivanju psihičkog i fizičkog stanja svakog čoveka, tačnije, sveprisutnu dvojnost i večitu borbu oko onoga ko smo, šta želimo biti i koje delove želimo otkriti drugima. Umetnost kolaža leži u neprekidnom procesu stvaranja bez straha od preterivanja.

Pablo de Kuadro dao je osvežavajući doprinos modi, umetnosti i kulturi, te nas postavio u ulogu budnog i pažljivog posmatrača. Uživajte u inspirativnim kolažima!

Ivana Jovanović







insp.

Нема коментара:

Постави коментар