Knjige koje insp.irišu: „Napoleon i Žozefina“ - Žaklin F. Demestr

“Sve je radosno, osim vremena u kojem sam daleko od svoje ljubavnice”, napisao je Napoleon Bonaparta u jednom od pisama svojoj ljubavnici Žozefini.

Žaklin F. Demestr piše o ovoj velikoj ljubavi koja je obeležila tadašnje vreme. Vodi nas u Francusku, gde se iza okrilja ratova i borbi, života i smrti, izborila jedna bajkovita ljubavna priča. Brak Napoleona Bonaparte i Žozefine de Boarne zvali su skandaloznim. Kontroverznim. Nemogućim. Od svog početka ova ljubav je osuđivana na propast. Razlika u godinama, Žozefinin prethodni brak i neprestana govorkanja bile su samo neke od prepreka romanse.

Napoleon Bonaparta je u ovoj knjizi prikazan iz ne tako istorijskog ugla. Iza maske borbenog generala i predvodnika, koji nam je predstavljan u istorijskim čitankama, stajao je beskrajno zaljubljen čovek. Napoleon je pri prvom susretu sa Žozefinom znao da je pronašao ženu kojoj se ne može odupreti. Toliko snažnih emocija se oseća u njegovim rečima koje joj je večerima pisao posle krvavih borbi i osvajanja. Napoleon je ljubomoran na svaku trunku pažnje koju Žozefina može posvetiti drugome, a sam tako željan njenog prisustva i pogleda. Prijateljice - uvek joj se obraća u pismima kao da zapravo ne može pronaći pravu reč koja bi opisala nju u njegovim očima. Reč koja bi dostigla visinu nedostižne, prelepe, intrigantne Žozefine.

Na početku priče Napoleon dominira svojim slobodnim iskazivanjem ljubavi koju oseća. Njega pogađaju Žozefinini odgovori, koji su prečesto kratki i neredovni, u poređenju s njegovim, gotovo obični. On žudi za njom. Postaje nesiguran, pri samoj pomisli na daljinu koja ih deli. Ne razume povod žene koja kao da beži od muškarca koga voli. U jednom trenutku joj zamera sitnice, a u drugom joj priznaje da ima previše poverenja u nju da bi joj bilo šta rekao. Ona otkazuje sastanke pod izgovorom da je bolesna, a Napoleon postaje još uporniji u svojim zamislima. Ipak do kraja njihove ljubavne priče uloge se menjaju. Žozefina je ta koja piše Napoleonu u nadi da će saznati još o muškarcu koga voli, o kome možda više nema ni prava da čuje bilo šta, a od koga je ovoga puta zaista odvojena. 

Dvoje ljubavnika - dvoje prijatelja, da li to na kraju postaju?

Čitajući Napoleonova pisma gotovo da osećam bes prema toj misteriji koju je predstavljala Žozefina de Boarne. Žena o kojoj se toliko toga znalo, a opet premalo da bi se bilo šta prosudilo. Kao da pokušavam da na neki način prihvatim i objasnim njen nemar i nezainteresovanost, koje pokazuje na početku. Možda je to što nije mogla imati dece s Napoleonom bolelo mnogo više nego što se to moglo primetiti njenim držanjem? Ili su glasine o njenim aferama zapravo bile istinite? Nažalost, prava istina ostaće u senci vekova koji su prošli od njihovih života.

Autorka nas do kraja priče drži na prstima, dopuštajući da sami maštamo o Žozefininim osećanjima i mislima, o pravom ishodu mnogih njihovih sukoba, o sastancima koji su se odvijali skriveni od očiju drugih. 

Da li vreme, daljina i mišljenje naroda može stati na put jednoj ljubavi?

Ova knjiga vraća veru u pravu ljubav, ali nas u isto vreme podseća na slične zablude i prepreke koje se mogu naći na putu do nje, a nisu se promenile do danas. 

Maja Bogdanović
#umetnost #kultura

insp.

Нема коментара:

Постави коментар