Na kafi sa psihologom: Pravi prijatelj je onaj koji ti daje slobodu da budeš ono što jesi

Psiholog: Bojana Obradovićsavetovalište ''Entera''

Moj prijatelj odavno želi da uradi tetovažu. Novac za istu nema, odnosno uvek se nešto ispreči bitnije i hitnije, a njoj priča godinama. Kao neko ko je prošao isto, potpuno ga razumem. Naš zajednički prijatelj, njegov najbolji drug, kaže, na predlog da skupimo novac i damo mu da je uradi, da se tome protivi. Kaže - protivi se tetovažama generalno i protivi se tome da naš drug uradi istu. 

Kada volite vaše prijatelje vi podržavate njihove želje, nezavisno što vi to sami nikada ne biste uradili. 

Naravno da postoji granica u podržavanju i naravno da je zdravo da se nekad ne slažete. Npr. ako vaš prijatelj počne da koristi droge, opija se redovno, prebrzo vozi, radi nezakonite stvari, namerno uništava, povređuje... 

Ali šta vas briga ako taj neko voli nešto što vi ne volite? Pa prijatelji ste, niste isti, niti treba da budete. Ta sposobnost podnošenja razlika vaše prijateljstvo i čini sjajnim, jer šalje dve poruke "volim te takvog kakav jesi" i "učim od tebe različitog od sebe". Nekad ćeš učiti da se menjaš, nekad da se prihvatiš. 

Meni su pre dve godine poklonili novac za tetovažu. Ne samo da mi ona lično znači kroz simboliku, već je i trajni podsetnik na sve moje ljude koji su učestvovali, na njihovo razumevanje i prihvatanje mene, iako većina njih nikada neće uraditi istu. Rođendani su prilike da pokažete ljudima da ih volite, da slušate šta žele, da ih prihvatate. Ako vaš prijatelj voli knjige, a vi ih ne čitate, ne znači da treba da mu poklonite kartu za utakmicu kad on ni ne prati sport. To nije samo jedan dan, to su mnogi dani u vašim životima kada se volite i kad ne mislite i ne želite isto. Jer na kraju krajeva, kad dođe naš Zlatni dan, bitno je da se setimo naših ljudi, koji su nam dozvoli da ovaj jedini život proživimo po svom, a ne njihovom, da se setimo tih trenutaka kada smo se osetili voljen, kada nismo bili najbolji i kada nismo bili isti. 

Zamisli, postojiš takav nekakav ti, sebi ponekad neobjašnjiv, ponekad naivan i šašav, iskren i zbunjen, slobodan da misliš, delaš i sanjaš drukčije, a i dalje te vole. Pustite svoje prijatelje, voljene osobe i porodicu da vole ono što vole. To je njihov život, njihovih par hiljada dana na planeti Zemlji, jedna prolaznost kojoj nije mesto da je vi prekrajate. Kao što jednom rekoše - najveći ratovi se pokrenuše u ime ljubavi. 

Nemojte u ime ljubavi, molim vas, vi misliti tuđom glavom. I ta vaša jedna vam je dovoljna da zakomplikujete stvari. Pusti dobru stvar da bude dobra.


Bojana Obradović je 2013. godine pokrenula prvo besplatno online savetovalište za studente, u okviru projekta Pričajmo o tome (www.pricajmootome.rs). Pored savetovališta za studente, svi građani mogu besplatno prisustvovati radionicama i predavanjima. Za sve dodatne informacije javite se na mail: bojana.obradovic7@gmail.com


#psihologija


insp.

Нема коментара:

Постави коментар