Umetnost i fotografija: Na ulicama metropola

Klarisa Bonet, fotografkinja iz Čikaga, postavlja se u ulogu nevidljivog posmatrača grada, ljudi, uglova, i kroz kadar rekonstruiše naizgled obične i svakodnevne događaje. Klarisa iz nesvakidašnje perspektive prikazuje svoje viđenje urbanih gradova i života u metropolama. Na taj način, nastala je neverovatna serija fotografija pod nazivom ''City Space''.

Da li ste ikada pomislili da jedan grad može da postane scena? 

U oku ovog posmatrača, grad dobija svoju ulogu i scenario. Ako je to ikako moguće, realnost postaje još ogoljenija, ranjivija, ali i ''praznija'' u odnosu na onu koju očekujemo u velikim gradovima. U takvoj sredini naslućuje se i mir – samo ako uočite baš taj savršeni momenat i energiju koju nosi.

Individualnost velikih gradova, potpuna izolacija, utopljenost u masu, pomešani sa svetlošću, dubokim senkama, oštrim uglovima, isečenim dimenzijama - na pravi način su smešteni u objektiv aparata. Okeani nepoznatih ljudi koji prelaze ulicu nesvesni da će biti ovekovečeni, sa oblakom skrivenih emocija iznad glava i veliki broj interpretacija susreta - pokazuju umetnost življenja u urbanim sredinama.

Ni na jedan način nije prikazana realna slika života u metropolama kao na fotografijama Klarise Bonet, koja je satima šetala gradom, uvek se vraćajući na mesta u kojoj se rodila prvobitna, jaka emocija. Zahvaljujući modelima i njenoj stručnosti, pred nama je izvajana svojevrsna skulptura grada. 


Ivana Jovanović









#umetnost i kultura

insp.

Нема коментара:

Постави коментар