Umetnost i fotografija: Rana Jang o samootkrivanju u vezi

Svet koji kreira Rana Jang je ranjiv, istovremeno - potresan i nežan, sa fokusom na ličnu, svakodnevnu evoluciju i promenu, te prostor između očekivanog sebe i iskazanog sebe.

Veza između dve osobe je stvaranje jednog intimnog sveta daleko od očiju drugih, a Ranu je zanimalo šta se to dešava na psihološkom i emocionalnom planu našeg partnera iz godine u godinu, kako to na njega utiče i kakve tragove na njemu ostavlja.

Bez straha od voajerizma, Rana Jang je šest godina fotografisala svog partnera Raga, te napravila impresivnu seriju fotografija njegove promene, sazrevanja i samospoznaje, pod simboličnim nazivom ''Topografija Ragovog života''Provlači se pitanje intimnosti, samopouzdanja, slobode, očekivanog i priželjkivanog, prošlosti i budućnosti. Konflikti koji su se javili među njima su jasno naznačeni: udaljenost, dug period anksioznosti i nejasan odnos muško-ženske uloge u vezi. Tokom fotografisanja, ona suprostavlja tihe, hladne, oštre elemente i meke, oble, nežne, kako bi prikazala sve strane jednog odnosa.

Ono što je zanimljivo jeste da su same fotografije neme. Svako ponaosob mora da donese svoj lični sud o životu i vezama, kroz njihovu stagnaciju i razvoj; umetnica ne odaje svoje mišljenje. Privatno postaje javno ili javno postaje privatno? Da li su to nepoznati ljudi, atmosfera, međusobni odnos, ili ogledate i sebe? 

Ovo ogledalo, koje predstavlja fantastičnu introspekciju, svedoči o ''ludilu'' samootkrivanja. 

Niz trenutaka čini život i teško je te trenutke zapamtiti, ali je pametno uhvatiti ih i ovekovečiti.
Ivana Jovanović












#umetnost i kultura

insp.

Нема коментара:

Постави коментар