Umetnici insp.irišu: Aleksandra Erić

Intervju: Tara Đukić

Pre nego što se deklariše kao di-džej i modna dizajnerka, Aleksandra Erić će naglasiti da je najpre slobodna duša, koja nesputano živi po sopstvenim principima i pravilima, ne mareći za ukalupljene društvene šablone. Aleksandra živi slobodu izbora kroz muziku, a slobodu kretanja kroz modu; prati svoj unutrašnji osećaj i nastoji da svoju energiju prenese ljudima kroz svoj rad. Zbog toga njena svestranost uspeva u svakoj nameri. Upoznajte Aleksandru Erić Duende - umetnicu koja insp.iriše!

Šta jednog di-džeja čini umetnikom?

Kvalitetna muzika je sama po sebi najveća umetnost, a di-džej je tu da naglasi ono najbolje u njoj. Da se ne plaši, da neprestano istražuje, kombinuje i dopusti da upravo ta muzika hipnotiše - kako ljude ispred njega, tako i njega samog. Di-džej, pre svega, u jednom setu treba publiku da povede na putovanje i da svoju energiju kroz muziku ''ubrizga'' u tela slušalaca.

Foto: Natalija Zagorac
Nalaziš se u svetu muzike, mode, menadžmenta... u kom svetu je Aleksandra odmalena živela, a u kome se s godinama pronašla?

Za mene te stvari nisu različiti svetovi, već jedan svet sa nekoliko sekvenci, a svaka od tih sekvenci je donekle bila u meni oduvek: muzika - kada sam đuskala po kući uz radio ili diskmen koji ukradem od brata; moda - kada bih plakala ako mi mama ne obuče svečanu haljinu i ne stavi crveni karmin, pa čak i menadžment - kada bih se u osnovnoj školi kandidovala za predsednika odeljenja i smišljala razne igre za svoje društvo...

Tvoj umetnički nadimak ''Duende'' u flamenku označava mističnu moć izvođača da muzikom privuče publiku. Koja je tvoja mistična moć?

Mislim da su osećajnost i duhovnost moja mistična moć, jer smo upali u vreme kada svi za sebe tvrde da su u haosu, te prolaze kroz život ne osećajući trenutke koji ih oblikuju.  

Interesantno je kako isti motiv provlačiš kroz različite sfere kojima se baviš. Tako orijent pronalazimo u muzici koju puštaš, ali i u dizajniranju – stojiš iza brenda DAIRE, gde kreiraš nakit i garderobu, a protekle godine otvorila si Concept Bohemian Store. Odakle potiče ta fascinacija istokom i orijentalnom kulturom?

Ne bih to nazvala fascinacijom orijentalnom kulturom koliko tim ciganskim, slobodnim načinom života. Ne biti rob materijalnih zadovoljstava. Pridružiti se cirkusu. Živeti muziku, živeti ples, živeti boje... Uzbuđuje me sve ono što mi je nepoznato i ne plašim se svoje radoznalosti.

Šta je ono što neprekidno učiš, kako u stvaralaštvu, tako i u životu?

Da svakog dana, u svakom pogledu, sve više napredujem - princip poznat kao KAIZEN, ujedno i moj životni moto.

Kako tumačiš to što house, techno i rave - sve više postaju mainstream? Da li je to posledica globalne komercijalizacije, koja nas je zahvatila na svim životnim poljima, i da li smatraš da je to samo prolazna faza?

Ja mislim da su u Srbiji i dalje folk kultura, kič i šund mainstream, o čemu svedoči i činjenica ko je nastupao na gradskom trgu u Beogradu za novogodišnju noć.

Ali da, techno polako postaje mainstream, ako sagledamo clubing scenu. House, sa druge strane, ne toliko. Za house muziku je potrebna zrelost i određena doza poznavanja muzike i muzičke istorije. Isto važi i za underground techno, kvalitetan techno, a za komercijalni banging techno ili tech house vam ne treba puno predznanja, samo mnogo brejkova i što više ''loženja''. Pa ko šta voli.

Nekada je elektronska muzika bila bunt i sredstvo za borbu protiv lošeg političkog režima. Sada više nije ni to i ne znam, iskreno, šta da mislim u kom će se pravcu razvijati scena. Na nama je da se potrudimo da je negujemo i izvučemo ono najbolje iz nje, ne zaboravljajući pritom zbog čega se uopšte bavimo ovim poslom. Ako odgovor nisu pare, popularnost i hajp, onda smo na dobrom putu.


Predrasude i stereotipi o uspešnoj ženi u svetu muzike i umetnosti uopšte – gledaš li ih oči u oči, ili im okrećeš leđa?

Žene u svetu, pa i kod nas, postaju sve svesnije svojih mogućnosti, a samim tim i sve snažnije i uspešnije, i vrlo sam srećna zbog toga. Ipak, naše okruženje, većinom patrijarhalno vaspitano, u tome pronalazi neku nelagodnost. Ljudi koji se bave umetnošću otvorenijeg su uma i razmišljanja, pa tako ne mislim da je u umetnosti to toliko veliko pitanje koliko jeste u preduzetništvu ili korporativnom svetu uopšte.

Pored muzičkog i modnog stila, koju poruku/filozofiju nosi tvoji životni stil?

Šalje poruku slobode. U svemu što radim i svemu što jesam vidim slobodu. Slobodu da se izrazim, da stvorim - moja muzika nosi slobodu izbora, moja moda pak slobodu kretanja.

Kada snovi počinju da se ostvaruju?

Onog momenta kada znate šta je vaš san, zbog čega je baš TO vaš san i ono najbitnije - kakav osećaj će vam on doneti kada ga ostvarite.

Koju želju ćeš zamisliti u novogodišnjoj noći?

Da nikada ne prestanem da volim, osećam, rastem i učim.

Foto: Natalija Zagorac
insp.

Нема коментара:

Постави коментар