Autor putopisa: Jovana Kvržić
Alzas. Oblast u severoistočnom delu Francuske, oivičena Nemačkom i Švajcarskom. Kelte, Rimljane, Nemce i Francuze ovde je privlačio geografski položaj, povoljna kontinentalna klima i idealno tlo za bavljenje poljoprivredom, pa su se svi mogli nazvati njegovim vladarom. Danas turiste privlači jedinstvena arhitektura, istorijski spomenici, dobra kuhinja i još bolja vina.
Najveći
grad je Strazbur, a pre ovog putovanja meni poznat samo iz novina ili
televizijskih vesti. Uglavnom se spominje kao prestonica Evropske unije, u
kojoj se nalaze brojne politički bitne evropske institucije (Savet Evrope,
sedište Evropskog parlamenta, Evropski sud za ljudska prava...). Očekivala sam
sive i dosadne zgrade, te pomalo bila i ljuta na sebe što sam odlučila da odvojim
ceo dan samo za ovaj grad. Međutim, prvi izlazak na Strazburšku kaldrmu je u
potpunosti promenio moja dotadašnja očekivanja. Prvo nailazim na četvrt koja se
naziva ,,Mala Francuska’’. Redovi zgrada u raznim bojama čija refleksija boji tamnu
vodu uskih kanala i mali mostovi koji spajaju ulice prepune ljudi mi odmah
popravljaju raspoloženje i odnose umor zbog neprospavane noći provedene u putu.
Strazbur
je grad koji se lako obilazi peške, pa sam se za samo par minuta obrela u
istorijskom centru grada. Trg i okolne ulice se zasluženo nalaze na UNESCO-vom
spisku svetske baštine od 1988. godine. To je bio prvi put da se ceo centar
grada našao na ovoj listi. Francusko ministarstvo za kulturu ga je proglasilo i
gradom istorije i umetnosti.
Veličanstvena
centralna ružičasta katedrala i njen poznati astronomski sat odolevaju vremenu od 15. veka, a zbog prisustva
velikog broja verskih objekata, Strazbur nazivaju i ,,gradom hiljadu crkava’’.
Nastavljam
dalje i uviđam da su Strasburžani ozbiljno shvatili zadatak postavljanja
novogodišnje dekoracije. Ukrasne mašne, zvezde, pahuljice... Krase svaki izlog
i zgradu. Dominantne boje su crvena i zlatna, a oni malo maštovitiji su se
odlučili i za ljubičastu, ružičastu, plavu, žutu...
Teško
mi je bilo da odlučim koja zgrada mi je bila najsimpatičnija. Možda je to
zgrada sa plišanim medvedićima, ali onda iza sebe vidim onu ukrašenu sankama,
pingvinima, jelkama...
U ovom delu Evrope, doček Nove godine se proslavlja na drugačiji način nego što sam do
sada navikla, pa dobijam ukrašene čarobne ulice samo za sebe, bez preglasne
muzike i pirotehničkih sredstava. Većina lokalaca najluđu noć provodi mirno, u
krugu porodice, pa je već od ranih večernjih sati bilo teško pronaći otvoren
restoran ili prodavnicu.
Ovaj
put mi je to i odgovaralo, jer me je već sutra čekala nova neistražena
destinacija u kojoj sam želela da uživam svim čulima, bez novogodišnjeg
mamurluka.
Nepunih sat vremena od Strazbura nalazi se, po
mišljenju mnogih, najlepši grad u Francuskoj-Kolmar. Prvi podaci o bajkovitom gradiću
datiraju još iz 13. veka, kada je predstavljao raj za ribare zbog prisustva reke
Lauh. Mnogobrojni kanali, mostovi, katedrale i trgovi su zaslužni za to što ga
nazivaju i ,,Malom Venecijom''.
Osim na Veneciju, Kolmar jednim detaljem
podseća i na metropolu po mnogo čemu drugačiju od njega. Naime, na samom ulasku
u grad nalazi se Kip slobode. Replika njujorške statue napravljena je u čast vajara
Frederika Bartoldija, koji je ovde rođen i tvorac je jedne od najpoznatijih
statua na planeti. Kolmar, kao i ostali gradovi ove regije, često je menjao
,,vlasnike’’, te se pored francuskih kroasana u pekarama prodaju i nemačke
perece, a i oba jezika se mogu nazvati
lokalnim. Oni stariji se sećaju i takozvanog alzaškog, koju predstavlja
mešavinu dva pomenuta jezika.
Kao veliki ljubitelj pica, nisam odolela da ne
probam i alzašku verziju specifičnog naziva -flamenkuhen. Tanko hrskavo testo
prekriveno raznim
začinima, sirevima ili grilovanim povrćem me možda nije ostavilo sitom, ali me
je definitivno oduševilo ukusom.
Iako
je Kolmar savršen izbor u bilo koje doba godine, predlažem ga kao nezaobilaznu
destinaciju za novogodišnje praznike. Magija se oslobađa na svakom koraku, a
zgrade koje podsećaju na ukusne kolače ukrašene fondanom me mame da kod svake zastanem i ne zaboravim
da napravim fotografiju.
Mnogobrojni
restorani i poslastičarnice čine da ulice
mirišu na kuvano vino, cimet i vanilu. Dete u meni se probudilo i par puta su
mi krenule suze od uzbuđenja i zahvalnosti što sam prvi dan 2018. provela baš
na ovom mestu.
Posle
Kolmara i Strazbura pomislila sam kako je teško da me bilo šta ponovo oduševi,
ali onda na scenu stupaju još šarenija, ušuškana okolna seoca: Kajzerberg i
Rikvir.
Prvo seoce se nalazi između između proplanaka i vinograda, sa čitavih 3000 stanovnika i mnogo
više turista. Glavno zanimanje ljudi koji ovde žive je vinogradarstvo, a selo
je i nezaobilazna stanica na mapi vinske rute Francuske. U proizvodnji belog
vina - pino grigia su najveštiji, barem tako kažu iskusni somelijeri.
Novogodišnja dekoracija ni ovde nije izostala, a neke kuće izgledaju kao da će
iz njih izaći Deda Mraz sa svojim vilenjacima. Na trenutak opet verujem...
Rečica
koja odvaja seoska domaćinstva od okolne prirode daje dodatnu rustičnu notu.
Boje kuća uz rečnu obalu su svetlije i smirenije, a naziru se i ostaci davno
osvojene tvrđave. Pogled na selo izvan glavne ulice podseća na prizore zaboravljenih
filmova iz četrdesetih godina.
Drugi
dragulj ove vinogradarske regije, Rikvir, obilazim kada je Sunce već uveliko
zašlo, ali ni to nije umanjilo njegovu lepotu i posebnost. Meštani Rikvira su
mi se pohvalili da je njihovo selo već stotinama godina isto. Ulice su uske i
dugačke, prepune vinarija, suvenirnica i restorana u francuskom stilu. Svaka
kuća svetluca, kao da su se zvezde spustile na njih. Ono što mi je nedostajalo da upotpuni doživljaj je sneg. U
glavi mi je bila slika Rikvira prekrivenog snegom koji bi se kao šećer u prahu
posuo po raznobojnim kućama od čokolade i bombona.
Francuska je kao kontinent
za sebe, svaka regija ima svoju istoriju, arhitekturu, kuhinju, pa i jezik.
Alzas, iako površinski najmanji, oduševljava mešavinom kultura naroda koji su
ga kroz vekove naseljavali, kao i gostoprimljivošću meštana. Sa radošću sam pisala o ovom putovanju sa
koga sam u džepu ponela i malo magičnog praha, a sa nestrpljenjem iščekujem
povratak u alzašku bajku... Možda sledeći put obučenu u cvetno
prolećno odelo...Jovana Kvržić je farmaceut, student doktorskih studija, večiti zaljubljenik u nauku, prirodu i putovanja. ''Neke predivne predele ne bih otkrila da se nisam izgubila...''
#putovanja
insp.
Нема коментара:
Постави коментар