Umetnost i kultura: Luvr u novom umetničkom izdanju

Sve više umetnika koristi svoje radove kako bi izrazili svoj stav o prirodnim katastrofama u svetu. Tako se, u najnovijem radu, gruzijski umetnik Tezi Gabunija pozabavio problemom klimatskih promena, dosetivši se da napravi video u kome je prikazano kako bi izgledao najpoznatiji muzej na svetu - Luvr da je poplavljen. Osvrnuvši se i na modernu medijsku ''kulturu'', rad je simbolično nazvan: ''Breaking News: The Flooding of the Louvre''.

Reagujući na poplave koje su se desile ove godine u Parizu, kao i na banalne medijske reakcije koje su u to vreme bile aktuelne, on postavlja izmišljeni scenario u kome voda ulazi u prostor muzeja i uništava bogate eksponate. Minijaturni model pariskog muzeja Luvr uronjen je u vodu. Kako voda raste, postepeno sva čuvena umetnička dela padaju u vodu i bivaju uništena. 

Tezi je načinio bezvremenu umetničku metaforu i pozvao nas na kulturno i civilizacijsko buđenje i preispitivanje. 



Globalno zagrevanje, klimatske promene i katastrofe nisu bezazlene kako se čine, te kao što velika dela bivaju utopljena u vodi, tako je i svet utopljen u  nemar i neosvešćenost. Vrtlog u kom lelujaju slike zapravo je vrtlog u kojem smo izgubili pažnju nad značajnim životnim problemima i izazovima, dok se samouništenje pomalja iza ugla.

Čuvajmo našu planetu, umetničke i kulturne dragocenosti, kao i zdrav razum koji ne uranja u savremenu eru skandalizovanja i obezvrednjavanja svega onoga što nam je preko potrebno za opstanak.

Ivana Jovanović



#umetnost i kultura

#insp.

Нема коментара:

Постави коментар