VIP KINOTEKA: Digitalna premijera filma „Nacionalna klasa“ u Studentskom parku

Digitalno restaurirana verzija filma „Nacionalna klasa“ biće premijerno prikazana pred beogradskom publikom u subotu, 29. septembra, u Studentskom parku, zahvaljujući projektu „Vip kinoteka“. Publiku će od 19 časova zabaviti beogradski Jazz orkestar“, a prisutni će moći da uživaju u izvođenju čuvene muzike iz filma poput poznate numere „Flojd“, dok projekcija filma počinje u 20:30 časova.

Jugoslovenski klasik iz 1978. godine i jedan od najpopularnijih srpskih filmova, snimljen je u režiji Gorana Markovića i u produkciji Centar filma. Okosnicu priče čini glavni junak  Flojd, vozač Nacionalne klase, koga tumači Dragan Nikolić. Nezaboravne uloge u ovom filmu su ostvarali i Bogdan Diklić, Gorica Popović, Aleksandar Berček, Voja Brajović, Bora Todorović, Rade Marković, Irfan Mensur i mnogi drugi.

Ovo ostvarenje poznato je i po muzici iz filma, koju je komponovao Zoran Simjanović, tekstove je pisala Marina Tucaković, a izvođači su neka od najpoznatijih imena u regionu – Dado Topić, Slađana Milošević, Oliver Mandić, Oliver Dragojević, Laboratorija zvuka.

Projekat „Vip Kinoteka“,  nastao u saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke,  ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za  nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovim projektom, koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa. Specijalne projekcije filma „Nacionalna klasa“, za beogradsku publiku biće organizovane i 30. septembra u terminima od 18 i 20:30 časova, u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke. Svi zainteresovani će moći da preuzmu ulaznice na blagajni Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1.



Нема коментара:

Постави коментар