Knjige koje insp.irišu: „Boja purpura“ - Alis Voker

“Boja purpura” je fascinantna i tužna priča o položaju “crnih” žena u Americi i Africi. Knjiga koja je osvojila Pulicerovu i “National Book Award” nagradu, opravdava svu medijsku pažnju koju je zadobila, jer na čudan način reinkarniše mišljenja, osećanja i delanja u nama nakon čitanja.

Ovo je priča o mladoj crnkinji Sili i svim nedaćama koje se nalaze na njenom životnom putu. Ona je bila silovana od strane svog očuha, rodila je dvoje dece, koja su potom bila oduzeta od nje i prodata. Ubrzo nakon toga spašava svoju sestru Neti tako što pristaje da se uda za starijeg čoveka koga u romanu naziva “Gospodin”. Verbalno, psihičko i fizičko maltretiranje Sili se nastavlja i u novoj kući.   

Tiha trpeljivost, ravnodušnost njenih osećanja su dobro predstavljene da se čini da Sili sve to doživljava kao da se dešava drugoj osobi – ne njoj. Njen svet i razmišljanja se polako menjaju ulaskom Sofije u njen život, koja nije dozvoljavala da joj iko naređuje i koju nije bilo strah bilo čega.
Ono što je potpuno menja jeste ljubavnica njenog muža, bluz pevačica Šug Ejveri. Sili postaje opčinjena njenom voljom, hrabrošću, lepotom i borbenošću. Šug će u njoj pokrenuti sve osećaje koje je duboko u sebi zakopala. 


Po prvi put, u njoj će proklijati seme nade da će jednog dana moći živeti poput Šug – slobodno.
Stilski predstavljena u obliku pisama koje Sili piše Bogu i sestri Neti, ova knjiga jeste ekspresivno umetničko delo. Onog momenta kada Sili odbaci sve loše stvari u svom životu i hrabro se prepusti novim izazovima i ljubavi, momenat je u kome uočavamo obećanje “pravog američkog života”. Ne odnosi se samo na oslobođene robove, već i na sve ljude koji su uspeli da odbace teret koji ih muči, koji su sagledali stvarnost i od toga napravili novi početak.

Alis Voker je stvorila snažnu, jasno definisanu protagonistkinju, u koju se istog momenta zaljubljujemo, dok posmatramo kako je duhovna, unutrašnja borba žena upletena u jedan karakter. Iako je život Sili suočavao sa surovim momentima, to ipak nije oštetilo njeno srce, čiji se damar oseća na svakoj stranici.


Male, izvojevane bitke i slobode karakterišu ovu priču. Uprkos ugnjetavanju, zadivljujuće je kako ženski likovi iz ovog romana svojim malim trikovima uspevaju da kontrolišu svoj život, za razliku od muškaraca.  Zanimljiv je trenutak u kome se Neti ne oseća kao da pripada Americi, niti Africi. Iako bi volela da je ptica ili riba, kako bi svuda išla, na kraju dana se nalazi u svojoj “crnoj” koži i iz nje izvlači ono najbolje kako bi svoj život načinila lakšim i voljenijim.  Žene se bore za svoje male slobode.

U ovom romanu, stručno je prikazana oštra stvarnost afričko-američkih života. Istraživanje seksualnosti, jaki ženski likovi, sestrinstvo, nepokolebljiva vera i samorealizacija - njegovi su glavni su motivi. 

Nakon čitanja ostaje velika rupa u grudima.

“ Mis’im da s’ Bog mnogo ljuti kada negde u polju naiđeš na purpurnu boju i ne primetiš je.”


Ivana Jovanović



#umetnost i kultura
#insp.

Нема коментара:

Постави коментар