Galerija Drina: Marko Lađušić otvara izložbu ''Megastrukture''

U petak, 12. aprila 2019, umetnik Marko Lađušić otvara izložbu Megastrukture, u galeriji Drina  (Andrićev venac 4).

Ciklus slika Megastrukture nastavak je i odraz je evolucije idejnih procesa i usavršavanja jedinstvenog tehnološkog postupka u mediju slike, proistekao iz Lađušićeve izložbe Haos, od pre par godina. Mreže-sistemi uvezuju prostor ispleteni slojevitim nanosima boja koje se ne stapaju već sugerišu treću dimenziju umnoženih mikrosistema koji mogu iznova nastati i nestati u beskonačno. Umetnik konstruiše, zaokružuje, a zatim dekonstruiše isti organski svet – uređni haos u kome megastrukture čine momentum vremenskog i prostornog ritma.



Kolorit se oduvek Lađušiću bio važan u njegovom ekspresivnom stvaralačkom postupku.
Megastrukture nude sinesteziju čula u doživljaju sinteze boja i vremena. Po svojoj prirodi boje su naše iluzije, U ovoj seriji dolazi do tehnološkog napretka u kreiranju mat boje doprinoseći bogatstvu kontrasta svetle i mat površine.

Megastrukture nude izazov alternativne percepcije realnosti. Ovu izložbu karakterišu kompozicije velikih dimenzija, koje predstavljaju cikluse stvaranja, početak i kraj toka koji se ponavlja u nedogled, zalazak sunca koji je paradigma smrti ali i ponovnog rađanja u čijem postapokaliptičnom prostoru umetnik pronalazi jednu vrstu vitalnog osećaja za bežanje od pesimizma.

Izložba Megastrukture, Marka Lađušića  traje do 25. maja 2019. u galeriji Drina.



MARKO LAĐUŠIĆ (1967) bavi se slikarstvom, skulpturom i multimedijalnim performansom.  Lađušić je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (1995) na odseku za primenjeno vajarstvo. 

Umetnički direktor Kulturnog centra District Beograd, Art kluba Kocka, Kombank Art Hola, Međunarodne multimedijalne likovne kolonije Tršić, kao i koordinator projekta BELEF Centar Beograd, Terratorija, Black Box na MIXER festivalu u Beogradu, Open studio u Firenci, Multimedijalne izložbe Nestali u saradnji sa Međunarodnim Komitetom Crvenog Krsta. Takođe, učestvovao je na Internacionalnom simpozijumu skulpture Terra u Kikindi, Vajarskom simpozijumu Ada u Beogradu, i mnogim drugim. 

#umetnost i kultura #insp.



Нема коментара:

Постави коментар