Galerija Artlab Kolarac: Višemedijska prostorna izožba (Re)searching Wasted Times Tijane Trailović

U ponedeljak, 17. juna, u galeriji Artlab Kolarac biće otvorena izložba, tačnije višemedijska prostorna instalacija (Re)searching Wasted Times, Tijane Trailović koja za temu ima prepispitivanje vremena.
Ova izložba je deo istoimene doktorske disertacije koja "...istražuje percepcije unutrašnjih vremenskih tokova vezanih za fazu inkubacije pojedinačnih ideja i njihove među-povezanosti sa sobstvom, odnosno realnim vremenom i prostorom", kako navodi njena autorka, Tijana Trailović.
Ponesena citatom: „Vreme koje smo sa uživanjem potrošili, nikada nije izgubljeno“, Tijana Trailović kreće u lično istraživanje, ali poziva i posmatrača u lično preispitivanje unutrašnjih doživljaja vremena - onog koje smo sa uživanjem potrošili, te onog koje nam je "oduzeto" čekanjem i zbog toga ga smatramo protraćenim, sa neprijatnim osećajem jer nemamo mogućnost da ga vratimo.

Tijana kroz interaktivnu višemedijsku postavku postavlja više ključnih pitanja na koja svako od nas s vremena na vreme traži svoj odgovor: "Šta je sa onim, neuporedivo dužim i češćim minutima koje tako rado zaboravljamo, u kojima najčešće ne uživamo: čekanjima, površnim razgovorima, izbegavanjima istih, ćutanjima i strahovima, beskrajnim unutrašnjim analizama, auto – kritikama, manipulacijama, kontemplacijama, destrukcijama...?", i poziva sve zainteresovane da posete izložbu jer će imati priliku da iskuse situacije koje nedvosmisleno i direktno uključuju pojam vremena u svakodnevnim iskustvima. Ovo je prilika da se introspektivno posvetimo svom vremenu i ličnom doživljaju njegovog utroška.
Autorka tako postavlja i sledeća pitanja: "Šta se dešava sa izgubljenim časovima? Da li se vreme dokolice, tako bitno za kreativno razmišljanje, uopšte može smatrati beskorisnim?"
Svi zainteresovani mogu odgovore na ova pitanja potražiti u rekonstrukciji čekaoničkog prostora, gde je protok vremena na jak, a prostorno spretno komponovan način, prikazan u Artlab galeriji koja se nalazi u suterenu Kolarčeve zadužbine.
Izložba će biti otvorena za posete u periodu od 17. do 24. juna, od 16:30h do 21:00h, ali je potrebno da se posetioci prijave za dolaske u manjim grupama:
- 16:30h - 16:57h
- 17:10h - 17:37h
- 17:45h - 18:12h
- 18:30h - 18:57h
- 19:10h - 19:37h
- 19:45h - 20:12h
- 20:30h - 21:00h
Umetnica će biti prisutna tokom svih dana trajanja izložbe.

Нема коментара:

Постави коментар