Leto u Muzeju: Moussaka bend i Ljuban ispred Muzeja Jugoslavije

Program Leto u Muzeju se nastavlja u subotu 13. jula u 20.00 časova spektaklom u fontani, na platou ispred Muzeja Jugoslavije, uz nastup benda Moussaka, skreč majstora Ljubana i scenografiju Incredible Boba.

Želimo da se prisetimo kultnih jugoslovenskih pop i folk hitova, koji su obeležili drugu polovinu dvadesetog veka, ali na nesvakidašnji način. Pozvali smo umetnike sa savremene scene koji će vam predstaviti u alternativnom svetlu hitove Lepe Brene, Halida Bešlića, Bijelog dugmeta, Zane...

Moussaka je jedan od retkih domaćih sastava čija se muzika može svrstati u instrumentalni surf-rok. Energičan četvoročlani bend izvodi poznate i manje poznate domaće pop-folk numere iz druge polovine dvadesetog veka, u svom aranžmanu, uz dosta autorskog upliva. Ovaj nesvakidašnji sastav predstavlja pikantni spoj izvorne gitarske škole pedesetih godina i jugoslovenske pop-kulturne estetike. Neverovatna bliskost kalifornijskog surf-roka i balkanskog muzičkog narativa ogleda se u izlomljenim, ali snažnim ritmovima i melodijama punim najtežih emocija i nostalgije. 

Ljuban, skreč majstor ex-yu vinila i jedan od najveštijih treš-hop selektora u poslednjoj deceniji, dolazi nam iz Sevojna, malog industrijskog grada u zapadnoj Srbiji. Skrečuje ploče od 2006. godine, koristići semplove od bluz, rok, dečje muzike pa sve do folka koje kombinuje sa hip-hop, big-bit ritmovima. Specijalno za ovu priliku koncentrisaće se na jugoslovenske vinile, a šta će se desiti sa njima kada ih Ljuban izgrebe – to već ostaje da vidimo.

Da ceo događaj još više dobije karakter spektakla, postaraće se Incredible Bob, nagrađivani medijski umetnik koji kombinuje generički video, elektronsku muziku, svetlosne efekte i interaktivne tehnologije u svojim performansima. Njegove svetlosne koreografije i vizuelni spektakli nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Muzej Jugoslavije, u partnerstvu sa opštinom Savski Venac, pokrenuo je projekat pod nazivom Leto u Muzeju sa idejom da afirmiše Muzej kao mesto za druženje i zabavu.

Program Leta u Muzeju do kraja avgusta 2019. godine:

13. 07. MOUSSAKA BEND I LJUBAN u 20 časova na platou ispred Muzeja Jugoslavije 
24. 08. VEČE YU VINILA u 19 časova na platou ispred Muzeja Jugoslavije


#umetnost i kultura #insp.

Нема коментара:

Постави коментар