Muzej Jugoslavije: Apolo 11 - Misija Beograd

Povodom obeležavanja 50 godina od sletanja posade Apolo 11 na Mesec i njihove posete Beogradu, od 18. do 20. oktobra 1969. godine, Muzej Jugoslavije u četvrtak 17. oktobra u 18 časova organizuje tribinu Apolo 11 – Misija Beograd, u objektu Muzej 25. maj. Ovom prilikom biće izložen i kamen sa Meseca, odnosno fragmenti mesečevog tla, koje je misija Apolo 11  donela na Zemlju, a koje je Ričard Nikson poklonio Josipu Brozu Titu.

Tribina se organizuje u okviru stalnog programa Razgovori o Jugoslaviji: uvod u postjugoslovenske studije (Razgovori 24). U njoj učestvuju: dr Radina Vučetić, istoričarka i dr Simona Čupić, istoričarka umetnosti, profesorke Filozofskog fakulteta i članice Centra za američke studije, kao i Bojana Andrić, urednica i autorka „Trezora“. Razgovorima će moderirati Tatomir Toroman, kustos Muzeja Jugoslavije. Tokom trajanja tribine publika će biti u prilici da vidi i brojne fotografije iz fonda Muzeja Jugoslavije i Arhiva Jugoslavije, kao i arhivske televizijske snimke RTS-a.


Radina Vučetić će govoriti o samom toku posete posade Apola 11 Beogradu i značaju koji je ta poseta imala u hladnoratovskom smislu, ali i šta je ona značila za građane Beograda. Svemirska trka je obeležila šezdesete godine 20. veka, a svoj vrhunac dostigla je spuštanjem Apola 11 na Mesec 1969. godine, što je i odlučilo konačnog pobednika u ovoj trci. U želji da što bolje iskoristi planetarni uspeh svojih astronauta, američka administracija poslala ih je na svetsku turneju, prilikom koje su obišli 22 zemlje. Jugoslavija je bila jedina komunistička zemlja koju su posetili, a držanje jugoslovenskih zvaničnika i oduševljenje masa u susretu sa astronautima, pokazali su da je u balansiranju između Istoka i Zapada, kada je svemir u pitanju, Jugoslavija naginjala jednoj strani – američkoj. Ovo je prilika da se setimo gde smo bili nekad u svetskoj politici, kako su idoli celog sveta samo tri meseca posle sletanja na Mesec sleteli i u Beograd, kako su doneli „komadić Meseca“ za druga Tita, a i zaigrali srpsko kolo u Grockoj.

Bojana Andrić govoriće o  tome kako se 20. jula 1969, Televizija Beograd uključila u Evrovizijski direktan prenos spuštanja „prvih ljudi na Mesec“. Potom sledi  komentar arhivskih snimaka boravka  trojice astronauta Beogradu: doček na aerodromu, prijem kod predsednika Tita, poseta  Domu pionira, gde su dočekani pesmom Ljubivoja Ršumovića „Dragi Edvine, Majkle i Nile, dobro nam došli, baš ste sile“,  i dalje do ispraćaja na aerodromu . Televizijska ekipa "Trezora" snimaće Tribinu u celini, kao i specijalne goste - učesnike u događaju od pre 50 godina.

Simona Čupić osvrnuće se na to kako projekat „trke za svemir“ nije promovisao samo novu profesiju astronauta, već je i oblikovao interesovanje za nove javne ličnosti čije živote su američka i svetska publika predano pratili. Otvoriće i pitanja: Kako su popularnost astronauta videli umetnici? Kako ih je prigrlila popularna kultura? Da li su u Beograd pre pola veka zapravo doputovali prvi „stvarni” superheroji i šta su u Beograd doneli, a šta su na Mesec odneli? Govoriće i o Plejboj zečicama i Supermenu, Rokvelu i Raušenbergu, o skafanderima i Luju Vitonu – koji su, svako na svoj način, stigli do Meseca.

Program se realizuje u saradnji sa Centrom za američke studije i Ambasadom SAD u Beogradu.
Ulaz je slobodan za publiku, a učesnici tribine otvoreni su za sva pitanja nakon završetka oficijelnog dela.


#umetnost i kultura #insp.

Нема коментара:

Постави коментар