Belgrade Waterfront: Izložba „Čizma“ u BW Experience u okviru festivala fotografije „Vizualizator“


Sicilijanski fotograf Fabio Sgroi dočaraće svakodnevni život u Italiji na izložbi „Lo stivale“ („Čizma“) u izložbenom prostoru BW Experience (Galerija Progres, Knez Mihailova 27) u petak od 19 časova, u okviru sedmog festivala fotografije „Vizualizator“.


Kroz seriju crno-belih dokumentarnih fotografija snažnog umetničkog pečata, Sgroi u Beograd donosi tradicionalni duh Italije i njene kulture, izražene kroz pejzaže, gradove, ljude, more, svetkovine – od severa do juga Apeninskog poluostrva. Odabrane fotografije koje će ovom prilikom biti izložene, a kojima su zabeleženi najlepši momenti putovanja autora kroz njegovu rodnu zemlju, oslikavaju Sgroijev stav da bi zemlju trebalo prepešačiti nadaleko i naširoko u vlastitim cipelama, skupljajući plodove te zemlje, ali istovremeno u nju utkati i sopstvene utiske, sumnje i svoj karakter.

Fabio Sgroi zainteresovao se za fotografiju još 1985. godine, kada je rad na ovom polju započeo kroz fotografisanje svoje generacije, mladih pankera i ostalih bliskih andergroundu. Od samog početka, svoja dela posvetio je Siciliji, prateći razne godišnje događaje, kao i verske ceremonije koje ga i danas fasciniraju. Od 2000. godine fokusira se na panoramski format i okreće se urbanom pejzažu i industrijskoj arheologiji. Sgroi je putovao i radio širom sveta, učestvovao na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Moskvi, Njujorku, Milanu, Arlu i mnogim drugim gradovima, a takođe je bio deo međunarodnih projekata sprovedenih na teritoriji Francuske, Nemačke i Češke.

Izložba „Lo stivale“ organizuje se u čast obeležavanja stogodišnjice diplomatskih odnosa između Srbije i Italije, kroz festival fotografije „Vizualizator“ koji se na nekoliko lokacija u Beogradu održava do 1. decembra. Festival će ugostiti istaknute i nagrađivane fotografe iz različitih zemalja - Italije, Holandije, Grčke, Bugarske, Austrije, Francuske, Makedonije, SAD-a, Mađarske, ali i domaće, čiji radovi su ocenjeni kao izuzetni primeri fotografske naracije, estetike i profesionalizma.

Osim galerijskog prostora BW Experience, gde se izložba organizuje kroz kulturno-umetničku inicijativu KVART Belgrade Waterfront, Vizualizator se održava i u Muzeju primenjene umetnosti, UK Vlada Divljan, Kući Đure Jakšića, Božidarcu, Press centru UNS-a, UK Parobrod, Ostavinskoj galeriji i Pride info centru.

Posetite BW Experience i otkrijte čari šarmantne Italije!


#insp. #umetnost i kultura

Нема коментара:

Постави коментар