Izložba slika Milice Vučković: „Ovde nemaš šta da vidiš / Nothing to see here“


Izložba „Ovde nemaš šta da vidiš / Nothing to see here“, umetnice Milice Vučković, svojim nazivom aludira na rečenicu koja se upotrebljava na mestima zločina, upućuje ljude da produže dalje, da ne gledaju. Budući da živimo u vremenu u kojem svakodnevno prisustvujemo zločinima nad čovečanstvom i zločinima prema prirodi i životinjama, polako se navikavajući na sve što se oko nas dešava, autorka smatra da bi bavljenje umetnošću koja u maniru savremenog društva takođe okreće glavu od svega toga, i samo po sebi bilo zločin. Zato se bavi temama nasilja, gladi, uništenja.Izložba „Ovde nemaš šta da vidiš“ naizgled odvraća ljude od problema kojima se bavi pozivajući ih, zapravo, da obrate pažnju, jer ljudi neretko više gledaju u ono što im je rečeno da ne gledaju. Zato, nemojte da gledate – da biste videli.

U likovnom smislu, autorka pokušava da nađe vezu između apstraktnog i figurativnog, između skladnog i onoga što je namerno izvan svakog sklada, između privlačnog i odbojnog i da pokuša da razjasni, makar sebi, šta je to što nas tera da gledamo u nešto što nas uznemirava.

Otvaranje ove izložbe zakazano je za subotu, 16. novembra 2019 u 19:00 u KC Baraka, a izložbu možete pogledati narednih mesec dana, odnosno sve do 16. decembra 2019.Milica Vučković  je rođena 1989. u Beogradu. Završila ja osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku za primenjeno slikarstvo, na kojem sada završava doktorske studije. Imala je osam samostalnih izložbi u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, i dosta grupnih izložbi. Objavila je zbirku kratkih priča "Roj" (Apostrof, 2014.) i prvi roman "Boldvin" (Lom, 2019.)

#insp. #umetnost i kultura

Нема коментара:

Постави коментар