Klub književnika by Branko Kisić: Novi koncept za neka nova sećanja

Toplo junsko beogradsko veče.
U vazduhu se komeša letnje ushićenje sa umetničkim zanosom, miris tamjanike i vrhunske kuhinje, duh starih vremena i nove, urbane energije.
Ovde su se voleli Momo i Ljiljana Kapor. Ovde je Ivo Andrić ispijao čaj dok je diskutovao sa mladim piscima. Ovde je Danilo Kiš sedeo za šankom i spoznao ‘’korak u prazno’’.    

Jedan od najstarijih i najpoznatijih beogradskih restorana, Klub književnika, koji više od 70 godina postoji u srcu Beograda, oduvek je bio mesto koje je privlačilo domaću i svetsku kulturnu elitu, i koje važi za jedan od najkvalitetnijih restorana u gradu. U početku boemski, a danas prestižan, Klub književnika stekao je kultni status kao središte intelektualne hrabrosti, slobodoumnosti i velikih ideja.

“Pre deceniju ili dve Klub književnika je za većinu Beograđana bio pomalo mistično mesto, više mit nego kafana, status pripadništva tajnom društvu u kome je za članstvo bilo potrebno mnogo više od novca i uspeha preko noći. “
Bogdan Tirnanić u knjizi “Beograd za početnike”



U sredu se brojnim predstavnicima medija, kao i prijateljima kuće predstavio novi šef kuhinje, Branko Kisić, koji je podsetio na bogatu istoriju ovog restorana, umetnike koji su gradili imidž ovog mesta (među kojima su bili Ivo Andrić, Momo Kapor, Danilo Kiš, Rade Šerbedžija, ali i Sofija Loren, Robert De Niro, Vivijen Li, Elizabet Tejlor, Majls Dejvis, Žan pol Sartr i drugi ),  te svojim kulinarskim umećem i raznovrsnim jelovnikom oduševio sve pristurne.

Iako mlad, Branko ima vrlo bogatu kuvarsko iskustvo - od InterContinentala, preko kuhinje hotela Square Nine u Beogradu do MK Group Executive Corporate Chef-a gde je bio zadužen za kuhinje 6 hotela. Branko ima viziju da Klub književnika izvuče iz odela tradicije, ali da tradiciju ne zapostavi i ne zaboravi i da da ovom mestu jedno novo odelo koje bi imalo akcenat na kuhinji. 

‘’Vizija mi je da kroz Klub književnika damo doprinos stvaranju identiteta ovih prostora i kroz hranu ispričamo priču o novom spoju Beograda i drugih gradova i sela Srbije. Želimo da ispričamo da je hrana identite jednog naroda, i da postoji veliki prostor da srpsku kuhinju spojimo sa svetom’’ – kaže Branko.


Koncept Branka Kisića je da pronalazi posvećene ljude i domaćinstva u malim mestima širom Srbije. Od njih dobavlja mangulicu, posebnu kečigu, pirotski kačkavalj i mnoge druge namirnice, i daje im novi život u kuhinji Kluba književnika, sa kreativnim pečatom, a potom ih stavlja u dijalog sa tehnikama i metodama francuske kuhinje. 

‘’Klub književnika sam odabrao kao mesto svog prvog restorana upravo zbog vrednosti koje su kamen temeljac ovog mesta ali i moje kulinarske filozofije - inovativnom stvaralaštvu, hrabrim iskoracima i dugoj tradiciji kulinarstva. Klub kniževnika je restoran u kome se služi vrhunksa hrana, spremljena prvenstveno od lokalnih, a potom i internacionalnih namirnica, od strane ljudi koji joj daju lični pečat.’’ – dodaje Branko.

U jednoj od najlepših i najvećih bašti u Beogradu, sinoć su pored predstavnika medija uživali u Brankovim kulinarskim čarolijama i brojne javne ličnosti i prijatelji kuće, među kojima su: Jagoš Marković, Miloš Biković, Marija Kilibarda,  Maja Uzelac, Brian Rasic, Jasmina Holbus, Dimitrije Kokanov, Miodrag Radonjić, Miloš Petrović, Dubravka Marković, Ana Rodić, Ida Prester i drugi..


Posetite Klub književnika i otkrijte tradiciju u novom ruhu!

Instagram: @klubknjizevnika


#insp.

Нема коментара:

Постави коментар