Galerija 73: Prozor u nadstvarnost Željke Mićanović Miljković

Doktorski umetnički projekat Željke Mićanović Miljković

U potrazi za idealnim gradom: prozor u nadstvarnost

 

Četvrtak, 19. novembar 2020. u 19:00

Galerija 73, Požeška 83a

 

Istaknuta vizuelna umetnica, Željka MićanovićMiljković, u četvrtak, 19. novembra 2020. otvara izložbu pod nazivom U potrazi za idealnim gradom:prozor u nadstvarnostu Galeriji 73 na Banovom Brdu.
U svom umetničkom radu Željka se godinama bavi gradovima, jer je spletom životnih okolnosti živela u mnogim evropskim gradovima: Tuzla, Beograd,MaćerataRim, Atina, Istambul, Ankara i Cirih. 

 

Željkin rad kao umetničko delo scenskog dizajna predstavljen je kroz slojevitu, kompleksnu i svakako višeznačnu scenografiju. “Ognjište” označava njen centralni na kome se nalazi 8 velikih tanjira koji prikazuju 8 gradova.
Svestrana i pre svega radoznala, radeći na ovom izuzetno složenom radu, Željka se koristila različitim medijimacrtež, grafika, porcelan, video art, a svaki pojedinačni rad rađen je kombinovanim tehnikama.Video rad prati diptih, dve umetničke knjige sa temom ''Skupljači mjesečine'', inspirisane pričom Branka Ćopića kao i delom “Magla i mesečina”Meše Selimovića. Maslačci, bulke, galebovi, vilini konjici provlače se kroz celu izložbu, a autorku asociraju na migracije, “djetinjstvo” i lakoću postojanja. S druge strane, jedan od važnih elemenata u Željkinoj priči je prozor, koji na Željkinoj sceni igra vrlo važnu ulogu i zauzima vrlo važno mesto. 


 

Izložbom U potrazi za idealnim gradom: prozor u nadstvarnost Željke Mićanović Miljković, predstavlja svoj doktorski rad. Izložba će trajati do 1. decembra 2020.  #insp. #umetnost #kultura

 

Нема коментара:

Постави коментар