Samsung Electronics: Virtuelna izložba najčuvenijih nestalih remek-dela

Ekskluzivna umetnička izložba Missing Masterpieces, pod pokroviteljstvom kompanije Samsung, predstavlja digitalnu kolekciju nekih od najčuvenijih i najintrigantnijih remek-dela, po prvi put dostupnih svima, a za koja se strahuje da su zauvek izgubljena. Zahvaljujući mogućnostima napredne tehnologije, nestala dela svetski poznatih umetnika, kao što su Van Gog, Sezan i Mone, sada će biti dostupna korisnicima na njihovim Samsung The Frame televizorima.


Širom Evrope, svake godine nestaju umetnička dela vredna nekoliko miliona evra. Pored toga, trenutna pandemija je, između ostalog, imala značajan uticaj i na umetnost i kulturu, budući da je samo tokom karantina ukradeno najmanje šest slika, uključujući i Van Gogovu „Prolećnu baštu”, koja je nestala tačno na 167. godišnjicu njegovog rođenja. Ovo delo smatra se jednim od Van Gogovih najranijih radova i biće deo kolekcije Missing Masterpieces, zajedno sa njegovim čuvenim „Portretom doktora Gašea”, te „Belom patkom” Žan-Batista Udrija, „Pogledom na Over sir Oaz” Pola Sezana, remek-delom Kloda Monea “Most Vaterlo” i mnogim drugim.

„Umetnost postoji da bismo svi podjednako uživali u njoj, te stoga imamo kolektivnu odgovornost da zaštitimo i sačuvamo našu kulturu za buduće generacije. To je i razlog pokretanja izložbe Missing Masterpieces - kako bi publika videla neprocenjiva umetnička dela, koja možda nikada više neći biti dostupna, a Samsung The Frame idealno se uklapa u ovu priču, kao televizor koji je istovremeno i uređaj i prozor u svet umetnosti”, istakao je Iztok Sepec, direktor prodaje potrošačke elektronike za Adria region, kompanije Samsung Electronics.
The Frame nije samo običan televizor. Zbog svog jedinstvenog dizajna koji podseća na ram za slike, on funkcioniše i kao multimedijalna umetnička platforma, dok se ujedno savršeno uklapa u svaki enterijer kada nije u upotrebi. Onog trenutka kada se ovaj TV isključi, uklučuje se Umetnički režim, transformišući prazan, crni ekran u galeriju najlepših svetskih kolekcija umetnosti. Pored toga, QLED tehnologija u potpunosti dočarava boje originalnih umetničkih dela.

Izložba Missing Masterpieces osmišljena je i da pomogne svim ljubiteljima umetnosti, amaterskim detektivima i svima onima koji aktivno pokušavaju da pronađu ova izgubljena umetnička dela, tako što će deliti svoje savete, teorije ili tragove na zvaničnom Instagram nalogu kompanije Samsung, uz korišćenje haštaga #MISSINGMASTERPIECES.

Stoga i ne čudi saradnja sa Dr Noom Čarnijem, cenjenim stručnjakom za istoriju umetnosti i osnivačem Udruženja za istraživanje kriminalnih radnji protiv umetnosti (ARCA), koji je najzaslužniji za uređivanje ove izložbe i odabir dela prikazanih na njoj.
„Pre nego što počnete da slažete slagalicu, prvo želite da sakupite sve delove, zar ne? Isti je slučaj i sa krađom ili misterioznim nestancima. Tragovi su svuda oko nas - od kontradiktornih medijskih objava do spekulacija na Reddit forumu, ali ta količina informacija može biti ogromna. Upravo u takvim situacijama tehnologija i društvene mreže mogu biti od koristi, povezujući međusobno ljude koji mogu pomoći u istrazi. Ne bi bio prvi put da naizgled bezazleni trag sa interneta bude ključ koji razreši čitav slučaj”, istakao je Dr Noa Čarni.

Izložba nestalih remek-dela Missing Masterpieces biće aktivna do 10. februara 2021. godine, a svih 12 umetnina biće dostupno korisnicima The Frame televizora u okviru Samsung Art Store-a.
#insp.

Нема коментара:

Постави коментар