Parlez-vous de la mode? - revolucija Milice Rakič

Intervju: Milica Golubović

Vazduh miriše na ludilo, fasada bioskopa Balkan, svima dobro poznat natpis, budi osećanja, asocira na revoluciju, bolest, promene…a iza njega, žena, umetnica, drugarica Milica Rakič. Ukoliko niste sigurni ko je ona ona je Lepa kao revolucija, nije oslobodila Beograd, rođena bez razloga... U nastavku vam otkrivamo više o njenom životnom opredeljenju, filozofiji, idealima, umetnosti, kao i šta je to Jugovizija. Drugovi i drugarice svih zemalja, smestite se udobno - pred vama je jugo(slovenska)vizija.

Ko je Milica Rakić, više umetnica ili revolucionarka po životnom opredeljenju

Revolucionarka, komunistkinja, antifašiskinja, feminiskinja, ali pre svega žena/umetnica koja je ostala verna svojim idealima.

Drugarice Rakič, otkrijte nam kako se rodila Jugovizija

Jugo(slovenska)vizija naziv je svetlosne instalacije „Vazduh miriše na ludilo“, koji je tumačen na različite načine – bilo lično, bilo u kontekstu aktuelnih društvenih i političkih prilika, pa i pandemije korona virusa. Nastala je kombinovanjem arhivskih dokumenata i teksta s jedne strane, i konstruisanog sopstvenog iskustva s druge, čiji vizuelni sadržaj nastaje na preseku umetnosti i poezije, vizuelnosti i jezika, ili gledanja i čitanja. 

Feminizam. Ženska borba. AFŽ. Heroine - samo su neki od motiva Vaših izložbi. Gde smo danas, šta bismo bile u slučaju rata

Socijalistička prošlost danas je nepoželjno nasleđe koje se čuva na različitim stepenima poverljivosti: od obične, preko poverljive, do strogo poverljive. Feminističko ukazivanje na žensko pismo, govor i delovanje na postjugoslovenskom prostoru nije ni danas popularno, jer je društvo prilagođeno muškoj umetnosti, a svako istupanje iz očekivanih okvira podseća na komunističku prošlost, koju ne samo da je teško prihvatiti, već se (ne)sme prihvatiti. 

Posao umetnosti je da ne sluša nikoga. Kako se umetnost bori sa politikom, društvom, cenzurom, da li uspeva u svom poslu?

Moja sumnja u današnju lošu volju iz dobre namere navodi me da u svom radu uvek naglasim kako današnja politička strast vredi isto koliko i moja umetnička. Vreme borbe tek je pred nama. Biće nam potrebni čelični nervi i veliki stepen izdržljivosti. 

Šta možemo očekivati u budućnosti od Milice Rakić i другарице Милице Ракич

Budućnost je uvek veliko X.


Нема коментара:

Постави коментар