Zdrave namirnice: U borbi protiv nesanice

Svako od nas, češće ili ređe, ima problem sa nespavanjem i nesanicom. Ova faza nekad može da potraje i po nekoliko dana, ili nedelja, te da se odrazi na naš psihički i fizički izgled. Posledice mogu da budu mnogo gore od podočnjaka i iscrpljenog lica, jer nesanica može bitno da poremeti vaš imunitet i zdravlje.

Da li ste pomislili da razlog za nesanicu može biti loša ishrana? Dobro je poznato da mnoge namirnice utiču na mentalno i fizičko osećanje (a i izgled!) . Ako počnete sa zdravim doručkom na početku dana, pokrenućete svoj metabolizam i stvoriti odličnu energiju za čitav dan. Preskakanje obroka može da izazove razdražljivost. Jedenje uoči spavanja je potpuno pogrešno, jer hrana treba da se vari dok smo još budni i aktivni, a ne kada legnemo. Pažljivo izabrane namirnice i dobro izbalansirana ishrana, pomoći će vam da uveče lako zaspite i da imate čvrst san.

Ovo su namirnice koje preporučujemo da konzumirate u večernjim satima:

Banane

Ovo voće sadrži velike količine triptofana, koji ima umirujući i opuštajući efekat. Banana sadrži i kalijum koji čini da san bude čvrst i neprekidan.

Toplo mleko

Osim što sadrži mnogo triptofana, psiholozi kažu da je uzrok zbog kog je toplo mleko fantastično za čvrst san, psihološki. Ako su vam roditelji, dok ste bili deca, davali toplo mleko pre spavanja, ono će, i kada odrastete, podsvesno asocirati na tople uspomene i stvoriti osećaj relaksacije.


Bademi

Triptofan i magnezijum iz badema, odlični su u pripremanju organizma za noć punu odmora.

Med

Bogat je antioksidantima, B vitaminom, a poznat je i po antibakterijskom dejstvu. Umerena količina glukoze utišaće hemikalije u mozgu koje mogu da poremete vaš san. Pomešajte med sa žitaricama i mlekom, napravićete slatku i zdravu večernju užinu iz snova!

Bitno je da izbegavate jaku i začinjenu hranu pre spavanja.  Izbegavajte slatkiše i alkohol (da, pomislili ste da se lakše zaspi nakon nekoliko čaša pića, ali se mnogo češće budi i ne može da se uspostavi čvrst san) . Takođe, ne konzumirajte kafu, čak iako je u pitanju ona ''bez kofeina'' , jer kafa i tako ima dovoljno sastojaka za razbuđivanje. Radije se odlučite za biljne čajeve koji deluju umirujuće.

insp.

Нема коментара:

Постави коментар