Graciozna Opatija: Tako blizu, a tako daleko

Svake godine, u januaru, sa svojom majkom provodim nedelju dana u bajnoj Opatiji. Mama je ovde provela najlepše godine života i mladosti, a sada, u ovim godinama, više je nego ikad vezana za uspomene i nostalgično voli da odluta i napuni se energijom, baš tu. Pitate se zašto u januaru? Cene su pristupačnije, klima je idealna - nije pretoplo, a pobegnete od zime i snega; tišina je, mir je, možete satima da šetate uz obalu i prosto meditirate hodajući; hranite galebove, uživate u arhitekturi od koje zastaje dah... A, ukoliko vam to dosadi, možete posetiti blisku Rijeku i provesti dan u užurbanom gradu. U svakom slučaju, u svako doba godine, Opatiju bih vam, od srca, preporučila.



Dobila je ime po Benediktinskom samostanu, opatiji smeštenoj uz more. Nalazi se u samom srcu Kvarnerskog zaliva, sagrađena na prelazu 19. u 20. vek za austrijsku aristokratiju. Iako blizu, Opatija je zbog svoje visoke reputacije, sjajne raskošnosti i velikog luksuza, mnogima nedostižna. Parkovi i bujna vegetacija, osvetljeno obalno šetalište, plaže, fontane, opatijske vile i hoteli, razlozi su zbog kojih njena lepota i danas živi i oduševljava sve one koji za njom čeznu, a još više one koji su je nekad i posetili. Kako kažu: “Svako godišnje doba obuče bajnoj Opatiji novo odelo, ali badava bi gospođi Prirodi bio sav trud, da gospođica Opatija nije vrhunska manekenka. Ona, umesto modnim pistama, šeta mnogim sećanjima, zauzima bar delić svake duše koja je u nju ikad nogom kročila. A kročile su i zaplesale u njoj mnoge, mnoge joj se uvek vraćale, a mnoge je, nakon prvog dolaska više nisu napuštale.


Topli boravak u Opatiji grejaće vas čak i kada je napustite, jer nezaboravni trenuci u njoj zauvek ostaju u sećanju. Budi vas šapat zlatastog sunca koji poziva da se što pre prepustite lepotama i užicima Opatije. Šetate prostranim šetalištem “Lungomare”, nadahnuto gledajući u more i hraneći predivne umiljate galebove. Često zastajete diveći se građevinama koje odaju utisak da se nalazite daleko od naših prostora. Sedite u nekom od brojnih negovanih parkova opijajući se mirisima kamelije, lovora, egzotičnog bilja i lekovitog morskog vazduha, ili pijete kafu u bajkovitim kafićima, poput bašte hotela Milenij.



Ukoliko boravite u nekom od luksuznih hotela, okusićete čari savremenih wellness centara, bazena sa morskom vodom, sauna, kristalnih kupki, masaža i svega ostalog što wellness centri nude. Hranite se u vrhunskim restoranima koji nude širok izbor jela, ili uživate u švedskom stolu nekog od brojnih prestižnih hotela. Ukoliko ste dubljeg džepa, priuštićete sebi dobar komad italijanske bunde, cipela, parfema, ili ćete oprobati sreću u prestižnoj kockarnici “Admiral”. Ako su vam te cene nepristupačne, tu je grad Rijeka, nedaleko od Opatije, puna šoping centara, butika, diskoteka i prodavnica. 

Veče u Opatiji miriše na čaj u raskošnom kafeu hotela Bristol, koji pruža intimnu i tihu atmosferu uz tihu francusku numeru “Je t’aime… Moi non plus”, koju izvodi neodoljivi Serž Gensburg sa Džejn Birkin, i koja odiše prošlošću šezdesetih i sedamdesetih godina.

Krajem 2005. godine Opatija je dobila “Hrvatsku ulicu slavnih” u kojoj se nalaze zvezde onih koji su svojim sportskim, naučnim, kulturnim, ili umetničkim radom doprineli razvoju Hrvatske u svetu. Tako su svoju zvezdu zasluženo dobili: Miroslav Krleža, Oliver Dragojević, Rade Šerbedžija, Boris Dvornik, Ivo Robić, Đorđe Novković i mnogi drugi.



Opatija je poznata kao “omiljeno mesto koje posećuju istaknuti ljudi”. U njoj su boravile mnoge važne ličnosti prošlosti i današnjice. Njene čari prepoznali su Franc Jozef, Isidora Dankan , Albert Ajnštajn, Robert de Niro, Vladimir Iljič Lenjin , Anton Pavlovič Čehov, Josip Broz Tito… A danas je rado posećuje Zdravko Čolić, Đorđe Balašević, Boris Tadić, Žuži Jelinek, Nataša Jeremić, Marija Šabić, Dino Merlin, Toni Cetinski, Gibonni i mnogi drugi koji ovde dolaze, kako zbog posla, tako i zbog želje za odmorom.

Svake godine se u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner održavaju najznačajnije manifestacije i događaji poput “Dore”, izbora za hrvatskog predstavnika na Evroviziji i “Izbora za Miss”. Tokom godine održavaju se karnevali, popularne “maškare”, izložbe, koncerti, što i te kako privlači pažnju turista, posetilaca i slavnih ličnosti koji hrle u Opatiju.

Ukoliko vam vreme i prihodi dopuštaju, što pre omogućite sebi boravak u Opatiji. Ako ne može deset ili sedam dana, nagradite sebe makar jednim savršenim vikendom. Posetite je i osećajte se kao prava ugledna dama, ili uglađen gospodin finih manira. Odlepršajte u neka druga vremena, osetite živi raj, sanjajte budni san, budite deo stvarne bajke i dopustite ovoj “Staroj dami” da vam ćuteći pokaže i kaže hiljadu reči!


insp.

Нема коментара:

Постави коментар