Umetnost i fotografija: Žene kao žrtve moderne tehnologije

Izuzetna Natalija Petri, poznata je po specifičnom prikazu ženske lepote. Natalija Petri pravi nesvakidašnje fotografije, kreirajući intrigu i eteričnu imaginarnost. U njenom radu naslućuju se karakteristike nadrealizma i efekat ''kao iz sna''. 

Subjekti njenih projekata često su bezlični, što stvara prilično misterioznu i nerealnu atmosferu. Njena nova originalna serija fotografija pod nazivom ''Projekat noge'' prikazuje noge žena koje se iznenada pojavljuju niotkuda, kao da su deo nameštaja. Umetnica objašnjava svoje motive i inspiraciju sledećim rečima: ''U doba komunikacije i nove tehnologije, obuzeti strahom da ne izgubimo i ne propustimo bilo šta, zarobljeni smo objektima koji apsorbuju naše vreme. Zavisni smo od potrebe da budemo povezani sa svim ljudima, saznanjima i dešavanjima koji nas okružuju i koji se neprestano dešavaju.'' 

Poruka je jasna - da li smo svesne koliko nas je tehnologija zarobila i navela da radimo mi za nju, a ne ona za nas? 

Da li uspevamo da koristimo moći otkrivene tehnologije na koristan način, da učimo, saznajemo, pratimo i pronalazimo interesantan sadržaj, bivamo obavešteni i, u razumnoj meri, povezani sa ljudima iz celog sveta? 

Ili smo se oteli kontroli i počeli da zloupotrebljavamo sve što nam je dato. Dok mi tipkamo po računarima i telefonima, oni tipkaju po našima glavama. Da li postajemo žrtve modernog doba, poslova i sistema, da li nam je to nametnuto, neosvešćeno, ili pak svojevoljno pristajemo na to? Natalija Petri na provokativan i svojstven način daje odgovor na ova pitanja. Fotografije prikazuju nemoć, umor, zasićenost, izgubljenost, usamljenost i zabrinutost.

Pronalazite li sebe na nekoj od fotografija? Zaustavite se i razmislite o tome.










Tara Đukić
insp.

Нема коментара:

Постави коментар