Knjige koje insp.irišu: „Špijunka“ - Paulo Koeljo

Koliko je samo puta naš um bio zaintrigiran misteroznim imenom – Mata Hari? Obavijeno velom tajne, to ime je godinama sinonim ženske neustrašivosti, zavodljivosti i opasnosti. Pomalja se ime, neuhvatljiv lik koji osvaja i ženska srca, jer predstavlja nešto čemu svi teže – krajnja fatalnost i potpuna sloboda.

Mata Hari je poznata svima, ali malo se zapravo znalo o njenom životu i navikama. Ipak je iza tog moćnog imena, bila žena od krvi i mesa, sa svojim manama, vrlinama, dobrim i lošim odlukama. Usamljeno srce prezreno od strane ljubavi, izabralo je drugačiji put. Možete zamisliti Margaret(Mata Hari) kako se odlučnim koracima kreće ka cilju, nepokolebljiva, odvažna i smela, ali čitajući upečatljivo pripovedanje Paola Koelja, uviđate bitnu karakteristiku – Mata Hari nije strateg, prepredena špijunka, već pomalo nesigurna, emancipovana žena, željna ukusa slobode, zbog kog je napravila niz dobrih i loših odluka.

Do detalja istkan portret žene koja je do sad predstavljala nešto nedostižno, ispisuje se na ovim stranicama otkrivajući drugu stranu medalje, različitu Mata Hari od one izmaštane. Tačne informacije o detinjstvu, prvim traumama koje su od nje načinile ono što je kasnije krasilo čuvenu Mata Hari, bračnim poniženjima, novootkrivenom životu pronađenom u plesu, spoznaji o jedinstvenoj moći žena nad muškarcima, mogu vas poistovetiti sa njom. Možete uvideti ono što se i danas često dešava, način na koje društvene predrasude mogu smrviti čoveka ukoliko im ne odoli, da sloboda ima svoju cenu ukoliko je besomučno tražite bez osvrta na posledice koje za sobom ostavljate.

Skandalozna igračica, ljubavnica najmoćnijih ljudi, znala je sve tajne aristokratskog društva u toku Prvog svetskog rata i upravo je to zapečatilo njenu sudbinu, zasenivši svetsku karijeru običnom reči “špijun”. Često ćete pronaći sebe u Margaretinoj želji za uspehom i slavom, setićete se trenutaka zbog kojih ste i vi nekada posumnjali u ljubav i njeno postojanje, osetićete jezu zatvorske ćelije i gorak ukus sete u ustima baš poput nje, jer – čitaćete o nesporazumu i nepravdi. I, ako smognete snage, sažalićete se nad tužnom sudbinom uzvišene žene, jer je počinila ono što svi mi svakodnevno radimo – grešimo.

Koji je razlog njenog bludnog ponašanja, večite borbe sa sobom? Zašto nije dopustila da bude označena kao H-21, te zašto je mislila da može manipulisati velikim silama? Velelepno se otkriva tajna, skidaju se velovi misterije kao da je upravo ona ispred vas – sa svakom stranom skida deo sa sebe i priča svoju priču, željna iskrenog srca koji će saslušati.

Ova knjiga je upravo ono što treba pročitati, jer pokazuje da ipak ne znamo šta se krije u nekoj osobi, kakva životna priča, koja osećanja, šta je inspiriše, dermorališe, uzbuđuje, rastužuje. 

Posle čitanja ove priče jasno je da ne treba suditi nikome – nismo u njihovoj koži i, svakako, nismo na njihovom životnom putu.


Sasvim je sigurno  Koeljova Špijunka” probudiće inspiraciju i želju za pravdom.  

Ivana Jovanović
#umetnosti i kultura

insp.

Нема коментара:

Постави коментар