Knjige koje insp.irišu: „Gospođa Engels“ - Gavin Makrej

Kraj devetnaestog veka, Karl Marks, Fridrih Engels, revolucije i jedna žena. Lizi BernsKo je ona? Ko je žena čije se ime veže uz Fridriha Engelsa? O njenom životu se vrlo malo zna, ali Gavin Makrej nam ,,Gospođom Engels“ razotkriva sve misterije, nagađanja i pretpostavke, te donosi intimnu priču koja otvara sasvim nov pogled na život ove dame. Makrej prikazuje posebnu vrstu žena viktorijanskog doba. To su one koje ostavljaju jasan, autentičan trag za sobom, koje delima grade svoje ime.

Vi ste žena radničke klase koja nešto malo novca zarađuje u fabrici. Vi ste ponosita, drska Irkinja u Mančesteru. Vi ste ljubavnica bogatog čoveka koji još uvek voli vašu nedavno preminulu sestru. Kuda dalje? Vi zacelo postajete Lizi Berns kroz samo par redaka. Njena britka misao postaje okupirajuća.

Ona je jedna od ondašnjih retkih žena. Izuzetno dobro je poznavala način na koji muškarci funkcionišu. Smelo je odlazila u pab prepun muškaraca, tražila bivšu ljubav u ozloglašenom delu grada. Svaki njen postupak je proračunat, svaka reč ima težinu. Sa čašom džina, neverovatnom lakoćom je prelazila u viši sloj društva, ne gordeći se. Bez imalo samosažaljenja nosila je titulu nerotkinje, nevenčane supruge, večito ’one druge’Nije se libila da svom zauzetom ljubavniku gurne u ruke prljav veš i kaže da ga kasnije čeka pegla. Drska kada treba biti, popustljiva kada situacija nalaže, katolkinja u crkvi, komunistkinja u društvu, ''čudotvorka'' Lizi bila je neustrašiva i pred životom i pred smrti. 

Lizi Engels je neidealizovana, živa ličnost, žena u svakom smislu te reči. Ona je strast, volja, hrabrost, upornost, običnost, svemoć. Zasluženo će baš ona (p)ostati - gospođa Engels.

Ovo je knjiga u kojoj se svako može pronaći, koja je prava avantura ličnosti, držaće vam pažnju, naterati da se uživite i inspirisati na razmišljanje.

Milena Petrović
#umetnost #kultura

insp.

Нема коментара:

Постави коментар