Na kafi sa psihologom: Kako da se oslobodim negativnih automatskih misli?

Psiholog: Bojana Obradovićsavetovalište ''Entera''


Negativne automatske misli nazivamo negativnima jer su negativne po sadržaju, a kada ljudi imaju psihičkih teškoća i životnih problema, imaju puno negativnih misli o sebi, svetu i drugima. 

Automatske misli mogu postojati istovremeno uz svesni tok misli i imaju ih svi ljudi. Npr. dok čitate ovo istovremeno imate još jedan tok misli koje se spontano javlja i kojeg ste najčešće nesvesni, ali ako se potrudite i vežbate možete ih uvideti. 

Obeležja negativnih automatskih misli su:
  • Obično su kratke, brze i više smo svesni emocija koje nastaju kao rezultat tih misli nego samih misli;
  • Automatske su jer se u raznim situacijama jednostavno pojave u našoj glavi, same od sebe, bez svesnog prizivanja;
  • Nalaze se negde na rubu između svesnog i nesvesnog. Ukoliko vežbamo i uložimo malo napora, moguće ih je uvideti;
  • Mogu se javiti u obliku kraće ili duže rečenice, ali i u obliku slike u glavi;
  • Ukoliko smo anksiozni, depresivni, imamo fobije ili neki psihički poremećaj, automatske misli su netačne, iskrivljene, nestvarne, preterane, često imamo osećaj da nam se prisilno nameću, da ne možemo da kontrolišemo njihov tok, i reagujemo (emocijama i ponašanjima) kao da su tačne i stvarne.
Primeri takvih misli:

Stalno ću biti depresivna. Nikada neću naći dečka/devojku. Niko me ne razume. Svet je užasno mesto. Nikada neće biti bolje. 

 Zapamtite:

"Ne možemo rešiti probleme koristeći se istim načinom razmišljanja koji je ih uzrokovao." Albert Ajnštajn

Naučite da lovite svoje negativne misli. To možete uraditi tako što ćete ih zapisivati na papir, ali neka to zapisivanje ne traje duže od petnaestak minuta. Kada ih zapišete, odredite vrstu kognitivne greške. Racionalno odgovorite na negativne misli. To ne znači da treba da imate automatski pozitivne misli. Čak štaviše, ukoliko se osećate depresivno, anksiozno to vam može i dodatno deprimirati ili vas razbesneti. Ono što treba da bude vaš cilj jeste da nađete realan, uravnotežen odgovor, jednu racionalnu misao koja će vam pomoći da se ponašate na način koji je bolji za vas.

Treći talas KBT-a (kognitivno-bihejvioralne terapije) preporučuje primenu mindfulness-a (stanje budnosti, svesnosti pažnje, trenutka i misli - pre nego prođu kroz filter našeg ''uma'') za oslobađanje negativnih automatskih misli. U početku, dok primenjujete ovu tehniku, takve misli vam se mogu javiti i to je sasvim u redu. Nakon vežbe zapišite misli na papir i tako ponavljajte par puta (to može trajati i mesec dana), a onda pokušajte da nađete zajedničku temu u mislima koje su vam dolazile. Kako budete više praktikovali mindfulness, to ćete više biti u mogućnosti da se oslobodite misli, da budete prisutniji u ovde i sada


Bojana Obradović je 2013. godine pokrenula prvo besplatno online savetovalište za studente, u okviru projekta Pričajmo o tome (www.pricajmootome.rs). Pored savetovališta za studente, svi građani mogu besplatno prisustvovati radionicama i predavanjima. Za sve dodatne informacije javite se na mail: bojana.obradovic7@gmail.com


#psihologija

insp.

Нема коментара:

Постави коментар