Umetnost, moda i dizajn: Muzej Yves Saint Laurent u Marakešu

Svet proslavljenog francuskog dizajnera Yves Saint Laurenta oživeo je prošlog meseca u njegovom duhovnom domu - Marakešu. Ovaj grad je bio predmet obožavanja ovog umetnika, te ne čudi što se drugi muzej posvećen njemu nalazi upravo tamo. Spoj marokanske kulture i tradicije, kao i uticaj koji je imala na modnog dizajnera, konačno je predstavljena svetu.

Arhitekte Olivier Marty i Karl Fournier pobrinuli su se da, pored jedinstvenih modnih eksponata, i sama zgrada muzeja bude impresivna i velelepna. Izgrađen od ružičasto-oker cigle, u kojoj se može prepoznati marokanska kultura, ovaj muzej predstavlja, istovremeno, futurističku i tradicionalnu građevinu. Ideja eksterijera je da evocira na mnoštvo osnovnih tkanina, dok enterijer želi da podseti na baršunastu, glatku i sjajnu oblogu couture jakne. Zamišljen kao mnogo više od običnog muzeja, on obuhvata i biblioteku sa preko 6000 knjiga, kafe na terasi, izložbeni prostor i veliku dvoranu.

Ovaj muzej izlaže čak 5000 komada odeće visoke mode i 15000 modnih detalja. Iza realizacija ovog i muzeja u Parizu stajao je Pierre Bergé, Laurentov poslovni i životni partner, koji je preminuo u septembru ove godine, samo mesec dana pre otvaranja muzeja. 

Yves Saint Laurent je svojevremeno bio očaran vrtom Mažorel, njegovim alejama egzotičnih stabala kaktusa, kao i paviljonom kobaltnoplave boje. Kupio ga je i obnovio 1980. godine, a želja mu je bila da se nakon smrti njegov pepeo razveje po vrtu Mažorel. Zaljubljenost u Marakeš i Mažorel ostala je neprevaziđena inspiracija modnom dizajneru.


Ivana Jovanović









insp.

Нема коментара:

Постави коментар