Ogledalce, ogledalce: Decembarski rituali

Beauty kolumna: Milica Ilić

Nedelja. Decembarsko veče, mrak je odavno pao i obezbedio savršen izgovor da u stanu upalim sve sveće koje imam. Mirišljave, podrazumeva se. I dok posmatram titranje plamena u polumraku, ušuškana u ogromnom mekanom džemperu, podvlačim crtu i sabiram utiske. Proživljavam iznova one najlepše momente. Nova putovanja, nova prijateljstva, nova iskustva. Decembar služi za to.

Oduvek sam bila jedna od onih koja je sneg volela samo kroz prozor. Sa udobne i tople distance, uz čaj. Dobra knjiga i najveće ćebe na štrafte. Verujem da je do sada i više nego jasno da zimi ne volim da izlazim ako za to ne postoji baš dobar razlog. Moja zimska idila podrazumeva pucketanje vatre u planinskoj kolibi sa kaminom, kraj koga ušuškana ispijam tople napitke. A budući da sam daleko od bilo kakve kolibe, još više kamina, trudim se da napravim što sličniji ugođaj u svom stanu. Sveće pomažu. Obožavam da se igram svetlom! Miris je tu kao bonus. Oduvek sam više volela svetlost koja dolazi iz upaljenih sveća i lampi, te negodovala kada bi neko došao i pokvario mi ugođaj tako što bi upalio svetlo. Atmosfera ne može biti potpuna bez prazničnih sijalica. Začiniće svaki enterijer i od dosadnog stana napraviti ušuškano gnezdašce koje nećete hteti da napustite.


Decembar je vreme da se posvetimo sebi. Da usporimo. Da sabiramo misli. Da se malo ulenjimo. Da se prepustimo uživanju u omiljenoj hrani (bikini sezona je daleko), omiljenim prazničnim filmovima i dobrim knjigama.

Budući da su hladan vetar i suv vazduh veoma surovi prema mojoj koži i kosi, volim da posvetim malo više pažnje nezi. Zapravo moj omiljeni deo zime, pored praznične euforije, jesu mali beauty rituali koje organizujem sebi i po nekoliko puta nedeljno.

Pilinzi, mazalice, maske. Beskrajno uživam u svemu i rado od stana pravim spa centar. Koliko god volim da kupujem i isprobavam nove proizvode kozmetičke industrije, isto tako uživam i u ''uradi sama'' projektima, pa se rado igram namirnicama iz kuhinje od kojih pravim prirodne i učinkovite tretmane. S toga vam savetujem da ove zime negujete, hranite i zaštitite svoju kožu uz sledeće namirnice:

Maslinovo ulje

Namirnica koju obožavam da koristim koliko u kuhinji toliko i u kupatilu. Pored toga što daje specifičan ukus jelima, maslinovo ulje je veoma zastupljeno u kozmetičkoj industriji i ovo svakako nije slučajnost. Kosi će dati poseban sjaj i nahraniti je, dok će kožu omekšati i vratiti joj izgubljenu hidrataciju i elastičnost.

Šećer

Pošto sam prethodno pisala o maslinovom ulju, sada je red da spomenem i kristal šećer, budući da ih najčešće koristim zajedno. Šećer i maslinovo ulje u kombinaciji daju piling koji je daleko bolji od svih pilinga koje sam isprobala, kako prirodnih tako i onih koje možete nabaviti u drogerijama. Kada mi je koža suva i beživotna, vreme je za ovu kombinaciju! Granule kristal šećera ukloniće površinski suv sloj kože, a maslinovo ulje ostaviće je mekanom i glatkom, toliko da nećete imati potrebu da se mackate!

Med

Verovatno ste primetili koliko je med zastupljen u kozmetičkim proizvodima. Najviše volim da ga stavljam na usne koje su uveče iziritirane nakon dana provedenog na vetru. U kombinaciji sa šećerom dobijate piling koji možete koristiti dva ili tri puta nedeljno.


Cimet

Cimet je začin čiji miris me podseća na hladne dane i volim da ga stavljam u kolače, ali i na lice! Drugarica sa kojom sam bezbroj puta pravila beauty rituale, naučila me je da pravim vrlo jednostavnu a učinkovitu masku za lice od cimeta. Od sastojaka su vam potrebni med i cimet, maska se nanosi na lice i drži se 15-20 minuta, a nakon što je uklonite, primetićete da vam je koža mekša nego ikada!

Jaja

Jaja su odlična zamena većini kozmetičkih proizvoda i žene ih koriste za ulepšavanje godinama u nazad. Iskoristite žumance kao masku za kosu i kosa će vam dobiti neverovatan sjaj. Belance ni slučajno ne bacajte, odlično je u borbi protiv  mitesera! Ovaj trik primenjujem vrlo često. Samo nanesem belance na predeo lica na kome imam mitesere, preko stavim jedan sloj maramice, ponovim korak i ostavim da se osuši (15 minuta). Što se mene tiče, rezultati su mnogo bolji nego sa proizvodima koji su namenjeni rešavanju ovog problema.

Kokosovo ulje

I za kraj, njegovo veličanstvo – kokosovo ulje! O ovoj namirnici bih mogla da napišem ceo tekst. Mislim da ne postoji namirnica koja je više zastupljena u beauty ritualima žena širom sveta. Ukoliko se pitate za šta je dobro kokosovo ulje, odgovor je: za sve! Hidrira kožu, hrani i štiti kosu, možete ga slobodno koristiti i na licu. Meni najbolje oporavlja kožu kolena, zanoktica i generalno predele kože koji imaju tendenciju da se isuše više nego koža ostatka tela.

Postoji neka čar u tome kada sami napravite proizvod koji koristite. Znate šta nanosite na svoju kožu, ne postoje sumnjivi sastojci i šanse da koža ostane iritirana nakon korišćenja, a tretman je prilagođen samo vašim potrebama. Često me devojke pitaju šta koristim za negu tokom zime i uvek volim najpre da spomenem  ''mućkalice'' koje sama pravim, jer zaista smatram da su učinkovitije od gotovih proizvoda koje nam dolaze iz kozmetičkih kuća širom sveta, čiji sastojci možda i nisu prilagođeni potrebama kože našeg podneblja. Već mi se nekoliko puta desilo da ljudi sa kojima se družim konstatuju kako sam kuhinju preselila u kupatilo i to svakako od srca svima preporučujem!  


insp.

Нема коментара:

Постави коментар