Umetnost i fotografija: Lepota tame

Jedno nasuprot drugom oduvek stoje svetlost i tama. Čistota, nežnost, vedrina, inspirativnost, lepota samo su neki od opisa koji se vezuju za svetlost – ali da li postoji izvesna doza uzvišenosti i u tami? Iako povezivana sa zlom, opasnošću, negativnošću, nepredvidivošću, ona je nešto neistraženo, što budi ljudsku radoznalost, jer je sakrivena od naših očiju i nikad se tako golo ne izležava pred nama kao svetlost.

Ali šta se dešava kada se mala sveća upali u potpuno praznoj, tamnoj prostoriji? Kada se otkriva mučno skrivena strana mraka? Kada se svetlost poput požara proširi tamom? 

Fotograf Nirav Patel, u saradnji sa kompanijom Huawei, osmislio je seriju fotografija u kojoj prikazuje lepotu svetlosti i tame. Kada mrak dopusti svetlosti da oprlji njegove kutke, kada se na nedokučiv način pomešaju, iz toga se rađa novo lice umetnosti. Nirav Patel uspeo je da uhvati sva mesta na kojima kradomice ulazi svetlost: u vidu senke koju pravi u sobi kraj prozora ili senu Sunca preko okeanskog horizonta. On koristi svetlost kao sredstvo pomoću kog može iskazati emociju datog trenutka ili raspoloženja, još jedan kreativan način za pričanje stare priče ili već viđenog, prenošenje mirnih trenutaka koje će podstaknuti radost. Polazi mu za rukom da izoluje trenutak ili osobu od haosa koji ih okružuje. Jednostavnost, mir, lepota, turbulencija i efektivnost spojeni u jednom. U jednoj fotografiji odjednom se nazire veliki broj skrivenih, pozadinskih priča, koje na najbolji način ističu ono što je u prvom planu. 

Koliko je lepote u svetlosti, toliko ona pripada i tami. Jin i jang.

“U svemu postoji pukotina, tako ulazi svetlost.” Leonard Kohen


Ivana Jovanović









#umetnost i kultura

#insp.

Нема коментара:

Постави коментар