Umetnost i kultura: Joko Ono, najpoznatija nepoznata umetnica na svetu


"You may think I'm small, but I have a universe inside my mind." Yoko Ono

Iako ju je čak i Lenon nazvao 'najpoznatijom nepoznatom umetnicom na svetu', Joko Ono, japanska multimedijalna umetnica, pevačica i tekstopisac, svoj talenat i umeće pokazala je mnogo pre nego što je upoznala slavnog muzičara.

Poznata po svojoj konceptualnoj i eksperimentalnoj umetnosti, muzici, filmu i feminizmu, brzo je postala jedno od glavnih lica Njujorka šezdesetih godina. Njeni najpoznatiji radovi uglavnom su iz domena avangardne umetnosti, te navode na razmišljanje, preispitivanje i sagledavanje sveta iz sasvim druge perspektive


Joko Ono je svet razoružala svojim stavom da umetničko delo ne mora biti materijalan predmet. Mnogi od njenih radova sastoje se od niza instrukcija koje publika treba da sledi, a upravo su je nesvakidašnje ideje i autentičan pristup umetničkim delima izdvojili kao jedinstvenog autora. Težina razumevanja umetnosti kojom se Ono bavi jeste njena ideja postavljanja upečatljivih okvira nekim svakodnevnim stvarima. Na svojoj izložbi 1966. godine, u Londonu, upoznala je Džona Lenona, a 1969. godine postali su par. 


Joko Ono se godinama susretala sa izazovom da ostane vidljiva kao umetnik, a ne samo kao žena poznatog pevača. Ipak, najveću pažnju privlačile su njene saradnje sa Lenonom, od kojih se naročito izvaja ona 1980. godine - njihov zajednički album „Dupla fantazija“, koji je objavljen tri nedelje pre Lenonove smrti.

Neka od priznanja koja je Ono stekla tokom godina su nagrada Zlatni lav za životno dostignuće na Bijenalu u Veneciji, te Nobelova nagradu za mir. Takođe, 2012. godine dobila je nagradu Dr Rainer Hildebrandt, koja se dodeljuje kao priznanje za istaknutu posvećenost u borbi za ljudska prava.


Joko Ono ušla je u istoriju sa, kao najstariji izvođač čija je pesma dostigla broj jedan na top listama (imala je 78 godina). Kao Lenonova udovica, ona već decenijama radi na očuvanju njegovog nasleđa. Finansirala je izgradnju mnogih muzeja, a osnovala je i svetlosni toranj „Zamisli mir“ toranj na Islandu, u znak sećanja na Džon Lenona. 

Joko Ono poznata je i kao veliki filantropa, učinivši značajne doprinose umetnosti, miru kao i oporavku Japana od silnih katastrofa.

Maja Bogdanović





Нема коментара:

Постави коментар