Izložba u Galeriji Matice srpske: ''Percepcije. Žena po meri društva?''

U prvih mesec dana trajanja, izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?'' u Galeriji Matice srpske beleži izuzetno interesovanje i posetu, koja je posebna tokom vikenda. Razlog je bogat prateći progam u kome Galerija svakog petka i subote ugosti kustose i istoričare umetnosti, koji u okviru svojih predavanja i stručnih vođenja bliže upoznaju posetioce sa savremenim britanskim umetnicama i predstavnicima moderne i klasične srpske umetnosti.

Ove subote, 27. oktobra u 18.00 sati, posetioci izložbe imaće priliku da se bolje upoznaju sa likom i delom poznate srpske slikarke s početka 20. veka, Zore Petrović.


Prof. dr Jasmina Čubrilo, istoričarka umetnosti, upoznaće publiku sa radom naše velike umetnice. Zora Petrović je rođena 1894. u Banatu, a završila je Umetničko-zanatsku školu u Beogradu, da bi posle studija u Budimpešti, prešla u Pariz .

''Slikala sam samo kad želim i šta želim, a kada nisam imala modela, slikala sam samu sebe. Slikarstvo je za mene bilo jače od svega. Ono je uvek pobeđivalo'' – govorila je Zora. Njen rad karakterišu najviše ženski aktovi, kojima je htela da pokaže kakva sve žena može biti i bez ulepšavanja, potencirajući istinu u umetnosti.  


U narednim nedeljama su planirana i sledeća predavanja:
2. novembar
Modla za ženu
Јеlena Mitrović, sociološkinja i Sonja Vajić, ilustratorka

3. novembar
U susret sa delom Ljubice Cuce Sokić i Milene Pavlović
Dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti

9. novembar
Urednice časopisa Žena danas
Prof. dr Milanka Todić, istoričarka umetnosti

10.  novembar
U susretu sa delom Danice Jovanović
Dr Jasna Jovanov, istoričarka umetnosti


Tokom trajanja izložbe ''Percepcije. Žena po meri društva?'' za najmlađe posetioce organizovane su subotnje kreativne radionice u redovnom terminu od 11.00 do 12.30 sati.  Takođe, za mlade su organizovane posebno osmišljene radionice u saradnji sa Per.Art organizacijom i Centrom E8 iz Beograda.

Ulaz na programe petkom i subotom je besplatan.

Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?'' traje do 6. januara 2019.
Pročitajte više na www.britishcouncil.rs


#umetnost i kultura

Нема коментара:

Постави коментар