Laguna: Žoze Saramago - 20 godina od dodele Nobelove nagrade

U utorak, 9. oktobra, u 18 časova u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije biće održano veče posvećeno 20. godišnjici od dodele Nobelove nagrade portugalskom piscu Žozeu Saramagu. Tom prilikom publici će se obratiti ambasador Portugala, Nj. E. Augušto Saraiva Pejšoto, direktor Narodne biblioteke Srbije, Laslo Blašković i urednik u izdavačkoj kući Laguna, Dejan Mihailović.

U razgovoru o književnom delu Žozea Saramaga uz obezbeđen simultani prevod na engleski jezik govoriće Ljiljana Šop, književna kritičarka, Sanja Milić, urednica u Radio Beogradu, Dejan Mihailović, urednik u izdavačkoj kući Laguna; razgovor moderira Tanja Vučković, PR menadžer Lagune.

Pre tačno dvadeset godina, 8. oktobra 1998, kada ga je vest o dodeli nagrade zatekla na Sajmu knjiga u Frankfurtu, Saramago je izjavio da ovo priznanje posvećuje svima koji govore portugalski jezik. On je prvi i do sada jedini dobitnik Nobelove nagrade za književnost iz zemlje sa portugalskog govornog područja.

U čast jednom od najplodnijih pisaca u svojoj zemlji, ambasada Portugala u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i izdavačkom kućom Laguna, obeležiće ovaj jubilej tribinom o Saramagovom delu, kao i projekcijom dokumentarnog filma „Žoze i Pilar“ u režiji Migela Gonsalveša Mendeša. 

Zahvaljujući izdavačkoj kući Laguna, našoj publici će do kraja godine biti dostupno ukupno 19 naslova ovog nobelovca kao i publikacija „U prvom licu“, izbor autobiografskih i autopoetičkih tekstova velikog pisca, što je najveći broj Saramagovih dela prevedenih na jedan jezik u čitavom svetu.

Nakon razgovora uslediće projekcija dokumentarnog film „Žoze i Pilar“ (2010, režija Migel Gonsalveš Mendeš).

Ulaz je slobodan.



Нема коментара:

Постави коментар