Umetnost i kultura: Pod uticajem Matisa i Pikasa

Da li biste voleli da u svojoj kolekciji imate slike naslikane samo jednim potezom četkice?

Dela danske umetnice Kristijane Spangsberg nastala su pod uticajem poznate slike „Blue Nudeˮ Anrija Matisa, kao i prepoznatljivih crteža i grafika Pabla Pikasa, u kojima su različiti oblici dobijeni laganim potezima i zaobljenim linijama. U njima, ona prikazuje ljudski oblik koji je istovremeno i jednostavan i elegantan.

Dok slika ''u jednom potezu'', bez uklanjanja četkice s papira, Spangsbergova prati samo svoj osećaj. Iako te fluidne linije na prvi pogled ilustruju vrlo malo kada je u pitanju subjekat slike, dinamički oblici koje one formiraju često govore mnogo više.

Najpoznatija po svojim monohromnim delima, ona najčešće radi sa upečatljivom plavom bojom, koja je postala jedan od simbola po kojem prepoznaju ovu mladu damsku umetnicu. 

Umetnost za nju predstavlja nesavršenost. Veruje da je umetnost način gledanja u nečiju dušu, način davanja nečega što je deo nas, način izražavanja sebe kroz određene medije, imanje hrabrosti da se naprave greške i da se ne bude kao i svi ostali.

Ona sledi svoju intuiciju i veruje da će, jednog dana kad nje više ne bude, crteži biti ti kroz koje će živeti.  

Zavirite u ovaj svet plave boje i jednostavnih poteza, koji, pre svega, govore o odnosu mlade umetnice prema stvaranju, životu i ljudskom obliku. Uronite u svet nadrealnog i fluidnog, gde je sve moguće i nemoguće.

Olivera Totošković






#insp.

Нема коментара:

Постави коментар