Galerija Matice srpske: Virdžinija Vulf i Katarina Ivanović - umetnice u fokusu pratećeg programa izložbe ''Percepcije. Žena po meri društva?''

Petnaesti po redu vikend na izložbi ‘’Percepcije. Žena po meri društva?’’ posetiocima Galerije Matice srpske, nastavlja da predstavlja žene koje su dale izuzetan doprinos umetnosti i društvu. Dve sjajne žene, kojima se ovog vikenda posvećuje prateći program izložbe su Virdžinija Vulf, poznata britanska spisateljica i Katarina Ivanović, srpska slikarka koja zauzima značajno mesto u istoriji sprskog slikarstva, a najpoznatija je po ženskim portretima. Ona ne samo da je bila prva srpska akademska slikarka već i prva počasna članica Srpskog učenog društva, kasnije SANU.


U petak, 23. novembra 2018prof. dr Vladislava Gordić Petković, anglistkinja i književna teoretičarka održaće predavanje pod nazivom Osvajanje sopstvene sobe: Virdžinija Vulf i pojam privatnog prostora.
Delo Virdžinije Vulf Isidora Sekulić opisuje kao "tanku mrežu životnih odnosa". Prividno se ne mičući iz klasne ljušture, Virdžinija Vulf ipak zatrese tu mrežu govorom o univerzalnim vrednostima, a intelektualna saglasja postavlja kao temelj nove društvene kaste. Florens Najtingejl u svom proznom delu "Kasandra" kao ozbiljnu prepreku ženskom razvoju navodi nedostatak privatnog vremena provedenog u samovanju. Imaginarna Šekspirova sestra o kojoj piše Virdžinija Vulf nije imala mogućnost da privatnost pojmi u granicama fizičkog prostora, prostora osame. Čini se da tek dvadeseti vek razumeva važnost koju prostor doma ima za intelektualno i socijalno oblikovanje ličnosti, a da sa svešću o važnosti i moći prostora nastaje i potraga za fizičkim imeniteljem ženske privatnosti.
U subotu, 24. novembra, Petar Petrović, viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu, upoznaće nas sa umetničkim radom poznate srpske sliarke Katarine Ivanović kroz predavanje U susretu sa delom Katarine Ivanović, kao jedno u nizu predavanja o životima i stvaralaštvu britanskih i srpskih umetnica. Katarina Ivanović je prva srpska školovana slikarka. Školovala se u Beču i Minhenu, i u nasleđe ostavila veliki broj radova. Ostala je upamćena kao prva žena član Srpske Akademije nauka i umetnosti, i prvi umetnik kojem je nakon smrti organizovana izložba u Narodnom muzeju. Deo izložbe ‘’Percepcije. Žena po meri društva?’’ je upravo slika Anka Topalović-Nenadovoć, koja se smatra prvim ženskim portretom u srpskom slikarstvu koji je naslikala žena.


Ulaz na programe petkom i subotom je besplatan.
Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?'' traje do 6. januara 2019.

#umetnost i kultura #insp.
        

Нема коментара:

Постави коментар