Knjige koje insp.irišu: „Tombola ili život!“ - Suzana Tratnik

Tombola je šljaštav „prostor“, prepun bučne muzike i neizvesnosti. U njemu se srećke gromoglasno podsmevaju dok ti žele sreću sa sledećom koja će ti se opet smejati zbog naivnosti. Ali tombola može da ti udesetostruči novčanice u džepu, da ti pokloni plišanog zeca, da te prigrli i zaliva nadu o sigurnoj budućnosti.  

Mija, protagonistkinja romana „Tombola ili život“ kroz koju je Suzana Tratnik vešto pokazala težak teret koji donosi dvoboj između mirnog, za neke „čemernog“ života i stalne neizvesnosti koja ume da bude pokatkad gorka, ali pokatkad  tako opijajuća. Mija živi dok sanja o tomboli, o turneji po svetu, o opuštenom ispijanju pića i časkanju sa Donom Džonsonom na snimanju u Los Anđelesu i Maršalovom odlikovanju za ženu sa izuzetnim dostignućima. U tom svetu boravi njen otac, filmski kaskader koji putujući po Evropi bez stalnog posla i penzijskog osiguranja  povremeno svrati da došapne kvarno Miji, kao što to rade dobitne srećke, da je sreća retka, ali moguća. Svaki dobitak i svaka očeva poseta i odlazak sa njim u luna-park, u Beč na čaj  brišu sve nedobitke i dane kada on nije bio tu i kada je bio potreban. Život, sa druge strane je „prostor“ u kom boravi Mijina majka. Kada ne osigurava svoju penziju osmočasovnim radom u fabrici ona projektuje ćerki budućnost nalik njenoj sadašnjosti i prigovara ćerkinim „tombolskim“ izletima starom, opominjućom  i njoj omiljenom pričom o lokalnoj skitnici Milimoju koji se, kada mu se napokon posrećilo na tomboli toliko radovao da je u toku svog pobedničkog plesanja izgubio pantalone u čijem džepu mu je čučala srećka.

 „Tombola ili život“ je roman koji je objavljen u okviru Edicije za mlade Juventus, a koji razume i one „malo manje“ mlade, jer život je vrlo često - tombola, baš kao što je i tombola - život, u kom i kad dobijaš - gubiš. Mija u jednom trenutku upozorava da je od nedobitka jedino gore saznanje da su ostale nagrade bile poželjnije i vama potrebnije od one koju ste dobili. Zar život nije upravo to?

„Tombola ili život“ je priča o nasilju, diskriminaciji, prijateljstvu, ali i o tome koliko su „životne srećke“ (ne)dobitne u zavisnosti od toga kako gledamo na njih.

Odaću vam jednu tajnu, vešti igrači na sreću pre nego što okušaju istu – ritualno „pljunu“ u dlan.
Trebaće vam ovaj savet, jer život je tombola.

Jovana Šotić


#umetnost i kultura #arete #insp.

1 коментар: