Umetnost i kultura: Nered, nemir i neizdrž u umetničkim delima Emilija Vilalba

Kalifornijski umetnik Emilio Vilalba, koristeći uljane boje, stvara portrete koji istražuju ljudsko stanje kroz facijalnu ekspresiju i gestikulaciju.

„Fasciniran sam idejom ljudskih emocija i njihovom nepobitnom važnošću. Svojim slikama pokušavam da istražim i izrazim emocije promenom i izobličavanjem (izraza) lica ‒ time stvaram neku vrstu disonance.ˮ

To uspeva tako što umnožava suptilne promene onih koji sede ispred njega ‒ uznemirene pokrete usana, treperenje kapaka, jezik tela koji prikazuje emocije na fizički opipljiv način.

Nered je njegova pokretačka snaga. Svojim delima istražuje neku vrstu sveobuhvatnog ''neizdrža'',  nezaustavljivog nemira i konstantnog pritiska pod kojim živimo. Pritiska koji izbija iz sukoba čovečanstva ‒ naše jedinstvene zbrke emocija, opsesija i želja ‒ kao i recepta za uspeh u društvu, koji nam je nametnut.

Neminovno, stvara veliku metaforu izraza koja nose mnogo dublja značenja i unutrašnja stanja sa kojima se svakodnevno nosimo, uobličeni ili izobličeni pred stvarnošću sa kojom smo suočeni.

Jureći da stignemo život - svi mi postajemo karikature.

Koliko često se bavite svojim emocijama? Da li ih svesno proživljavate i propuštate kroz telo ili su one za vas samo usputna prepreka koju treba što pre savladati? Dopuštate li im da uznemire vaš organizam i daju vam punoću svesnog življenja? Da li vi vladate njima ili je obratno? Kada ste se zadnji put svesno smejali, plakali, ljutili se, tugovali, voleli, mrzeli, žudeli? Osetite život! 


Olivera Totošković








#umetnost i kultura

#insp.

Нема коментара:

Постави коментар