Knjige koje insp.irišu: „Solunska 28“ - Nele Karajlić

Kada je Nele onda je Zabranjeno pušenje, kada je Karajlić onda je Nadrealna televizija, kada je Dr Nele Karajlić onda je Fajront u Sarajevu, a kada konačno postane Nenad Janković onda se pojavi Solunska 28. Na adresi koja se na različite načine vezivala za život samog autora, pronikla je priča o jednom alasu, o slikarki, o prvom beogradskom kupalištu, to je adresa na kojoj je život bačen na pozornicu. Poput performansa, čitaoci postaju njena publika, akteri, čak i kritičari.

Da se Beograd najbolje može razumeti slušajući priče o njegovim starosedeocima i došljacima, govori nam jedna Solunska ulica na broju 28. To je adresa na kojoj stanuje miris Dorćola, zvuk prestonice, damar dveju reka nastaje tu. Njeni glavni junaci na uzglavlju šapću snove, na dlanu spajaju dva mentaliteta, dva razdoblja. Svako od njih vodi zaseban život, a taj život uglavnom bude išaran drugim sudbinama, istorijskim događajima i sudbinskim igrarijama.

Ako je ikako moguće spojiti u jednu priču strast za novcem, ljubav za životom, opijenost umetnošću, razjarenu ljubomoru, onda je to upravo ova priča. Dr Nele Karajlić sa neverovatnom lakoćom pojašnjava složena životna pitanja. Poput mađioničara, stavlja pred nas lice Smrti. Čitaoci je vide, čuju, saznaju šta se desi ,,kada odeš tamo , i kada se ,,vratiš odatle“

Ovde se odigrava borba između Života i Smrti, Greha i Oprosta, Prijateljstva i Zavisti. Mudriji ili istrajniji?

Poteže se i pitanje časti i poverenja. Dokle smo spremni da odemo zarad sebe i svojih ideala, a gde zarad voljene osobe? Može li se staviti znak jednakosti između žrtve i samilosti?

Na adresi Solunska 28 možete pronaći sebe, svoje davno izgubljene isečke prošlosti, odgovore, život. Ovo je adresa koju ne napušta inspiracija i strast. Nekome davno znan, a nekome novo lice - Dr Nele Karajlić i ovog puta na visini zadatka, Nenad Janković - novo lice u modernoj srpskoj književnosti.

Milena Petrović



Нема коментара:

Постави коментар