Laguna: O Amosu Ozu 2. aprila od 18 sati u Narodnoj biblioteci

Veče posvećeno nedavno preminulom izraelskom piscu Amosu Ozu biće održano u utorak, 2. aprila, od 18 časova u Narodnoj biblioteci Srbije (Skerlićeva 1).

Program otvara tribina na kojoj će o Ozovom stvaralaštvu u atrijumu Narodne biblioteke govoriti književnici Vida Ognjenović, Ivan Ivanji i Filip David, dok će od 20 časova u amfiteatru biti prikazan izraelski dokumentrani film „Priroda snova“.  

Oz je rođen 1939. godine u Jerusalimu, gde je studirao filozofiju i književnost na Hebrejskom univerzitetu. Ostaće upamćen kao jedan od najvećih izraelskih pisaca i intelektualaca savremenog doba, koji je svoj život pored književnosti posvetio, kao pobornik mira na Bliskom istoku, i stalnom promišljanju izraelsko-palestinskih odnosa. Dobitnik je mnogih međunarodnih književnih nagrada. Izdavačka kuća Laguna je u prevodu na srpski jezik objavila četiri njegova prozna dela, romane: „Crna kutija“, „Moj Mihael“, „Juda“ i „Priča o ljubavi i tami“. Oz je pisao i dokumentarnu prozu. Njegove knjige prevedene su na četrdeset dva jezika. Preminuo je 28. decembra 2018. godine u 79 godini.

Dokumetarni film „Priroda snova“ iz 2009. godine, u režiji Jonatana i Maše Cur, prati Oza tokom dve godine njegovog života, druženja sa čitaocima u Izraelu i širom sveta i rada na promovisanju ideje o dvodržavnom rešenju izraelsko-palestinskog konflikta. Tokom filma, Oz se sreće sa kolegama, piscima Salmanom Ruždijem, Polom Osterom i Nadin Goldimer, nudi savete tadašnjem izraelskom predsedniku Šimonu Peresu i razgovara sa palestinskim intelektualcem Sarijem Nusejbom. Film se osvrće i na roman „Priča o ljubavi i tami“, dirljivo putovanje kroz Ozovo detinjstvo i istoriju države Izrael.

Ulaz na događaj, u organizaciji Ambasade Izraela, Lagune i Narodne biblioteke Srbije, biće slobodan.


#umetnost i kultura #insp. #laguna

Нема коментара:

Постави коментар