Parlez-vous de la mode? • 45. Belgrade Fashion Week

Autor: Milica Golubović
Fotografije: Belgrade Fashion Week


Insp.rs & Insp.lamode izdvajaju

I ove godine april je bio rezervisan za najveći modni događaj u regionu – Belgrade Fashion Week. Pored velikog modnog značaja koji nosi ova manifestacija sa svojom istorijom održavanja od 1996. godine, ovogodišnji BFW osim novih modnih trendova donosi osvešćivanje. Celu nedelju mode su obeleželi dani održive mode, koji su osim revijama bili propraćeni mnogobrojim predavanjima, panel diskusijama i prezentacijom projekta održive mode. Promocija kampanje “Jači od straha”, koja ima za cilj da pruži informacije o kanceru, ukaže na značaj prevencije i pruži podršku obolelima, dodatno je oplemenila i potvrdila društveni značaj beogradske nedelje mode.

Od žene za sva vremena, preko neustrašive heroine u zemlji čuda, ''nežne'' i ''superjake'', klasične i odvažne, pa sve do ekstravagantne, avangardne i nesvakidašnje, žene 21. veka bile su glavni motiv 45. Belgrade Fashion Week-a.

Revija inspirisana Milenom Dravić - “MILENA”

Revija posvećena Mileni Dravić bila je omaž kulturi, pozorištu, domaćoj kinematografiji, duhu starog Beograda, a pre svega omaž jednoj vanvremenskoj glumici, modnoj ikoni i večitoj inspiraciji. Odisala je jednom neopisivom uzvišenošću, nostalgijom, kao i neprikosnovenom lepotom koja odoleva vremenu i prolaznosti. Brojni domaći kreatori su kroz svoje kreacije odali počast jugoslovenskoj divi: Aleksandra Lalić / Ashok Murty / Atelier Igor Todorović / Boris Čakširan / Boško Jakovljević / Budislava Keković / GetUp Jasmina Vujović /
Daniela Glišić / Dejana Momčilović / Doda Komad / Dragana Ognjenović / Roksanda Ilinčić / Ines Atelier / Jasmina Sanader / Lara Milanović /
Svetlana Jaćović / Tamara Radivojević / Tijana Žunić / Zora Mojsilović






Ana Ljubinković - “Drugde”

Uvek inovativna, prepoznatljiva i drugačija Ana Ljubinković nas je i ovaj put odvela u svet bajki. Pastelne boje, mašne, puf naramenice, rajfovi u najrazličitijim bojama samo su deo wonderland-a. “Drugde” žene nose nežno plava odela iz kojih proviruje til, ali i smaragdnozelena, čiju strogoću tope mašne duž nogavica. Tu su i suknje i šortsevi sa amblemima, dok vas “Drugde” odvode najnoviji modeli ABO cipela, u kojima žene heroine šetaju slobodno, samouvereno i neustrašivo - podignute glave.





Budislava Keković - “Dvojnost nežne superjake”

Prvi pogled na kolekciju Budislave Keković rađa jednu misao – teksture! Svaki komad od suknje, bluze, haljine, pantalona, kao da čini svet za sebe. Kompleksnost i unikatnost svakog od njih izaziva oduševljenje i predstavlja istinsku umetnost. Dominantna crna, oštri krojevi i složene teksture odaju karakter superjake, dok plavi til i perje otkrivaju dvojnost nežne. Jer - žena može da bude sve.





Tijana Žunić - “Monohroma”

Klasični krojevi za moderne i snažne žene, kako? Zna Tijana Žunić. Ona je obukla ženu u odela, suknje do kolena (ali i iznad kolena), kombinezone, večernje haljine, a sve to u bojama i krojevima koji otkrivaju žensku senzualnost, ali u isto vreme izražavaju stav. “Monohroma” je ženstvena, senzualna i odvažna. Monohroma je žena 21. veka.





Ivan Divan - “Mesara”

Nesvakidašnji naziv kolekcije, nesvakidašnji materijali, nesvakidašnji mladić, Ivan Divan svoju kreativnost nam predstavlja kroz modele koji su otelotvorenje ljudskih sklonosti ka dvostrukom identitetu: javnom i prećutnom. “Mesara” definitivno nije kolekcija koja će postati street style - geometrijska forma, kruta plastika i transparentnost komada, na svojstven, šokantan i neverovatan način prikazuju promiskuitet savremenog društva.“Mesara” možda nije instagramična, ali je ekscentrična, autentična, osveščujuća, a kao takva - i preko potrebna modnom svetu koji sve dublje tone u komercijalu i konvencionalnost.





#insp. #moda

Нема коментара:

Постави коментар