Muzej savremene umetnosti: Marina Abramović poziva mlade umetnike iz Srbije na trodnevni Master class

Jedna od najvećih umetnica današnjice, Marina Abramović uputila je poziv mladim umetnicima, ali i zainteresovanim studentima iz Srbije za učešće na Master class-u, koji će se održati u okviru njene retrospektivne izložbe „Čistač”. Odabrani učesnici će u programu koji traje tri dana, od 24. do 26. septembra, provesti vreme sa Marinom u intenzivnom umetničkom radu, istraživanju, učenju i upoznavanju sveta umetničkog performansa. Master class će se održati u Beogradu. 

Svi zainteresovani treba da se prijave do 25. avgusta 2019. godine na e-mail adresu masterclass@msub.org.rs, nakon čega će Marina Abramović odabrati najviše 20 učesnika. Po završetku trodnenvnog programa svi će dobiti sertifikat o učestvovanju na Master class-u

Prijava treba da sadrži kratku biografiju potencijalnog učesnika i predstavljanje tri njegova ili njena rada - performansa sa opisom. Potrebno je i priložiti video i foto materijale prijavljenih radova (kvalitet video i foto materijala nije presudan). Radovi mogu biti već izvedeni ili specijalno osmišljeni za ovu priliku. Svi oni koji budu odabrani da učestvuju u Master class-u obavezni su da daju svoju saglasnost za snimanje, fotografisanje i korišćenje lika u materijalima zabeleženim u toku ova tri dana. 


O izložbi „Čistač”

Velika retrospektivna izložba “Čistač” svečano se otvara 21. septembra 2019. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i traje do 20. januara 2020. godine.

Izložba hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere Marine Abramović – od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramovićeve. Kroz ovu retrospektivu, koja ima pre svega edukativni karakter, publika će moći da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska dela umetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i dela koja su obeležila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umetnik je prisutan).

Izložbu „Čistač“ organizuje Muzej savremene umetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Republike Srbije, dok je producent Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon). 

Platinum sponzori izložbe su Wiener Städtische Wechselseitiger Versicherungsverein i Wiener Städtische osiguranje a.d.o Beograd. Zlatni sponzori su Erste Banka i ERSTE Fondacija.

Нема коментара:

Постави коментар