Belgrade Waterfront: „Paralele“ – prva grupna umetnička izložba u „BW Experience“

Prva grupna umetnička izložba u okviru kulturno-umetničke inicijative „KVART Belgrade Waterfront“, nazvana „Paralele“, otvara se u petak, 27. septembra u 20 časova. U publici već dobro poznatom izložbenom prostoru BW Experience (Galerija Progres, Knez Mihailova 27), ovog puta svoja dela izložiće domaći slikari Jovanka Stanojević, Miroslav Lazović i Stanko Zečević, dok je autor izložbe istoričar umetnosti Olivera Vukotić. Ulaz je, kao i na sve dosadašnje izložbe u okviru projekta „KVART Belgrade Waterfront“, besplatan. Izložba se realizuje u saradnji sa galerijom „Štab“.


Jovanka Stanojević

Imajući u vidu da će se publici predstaviti tri različita umetnika, „Paralele“ su prilika da se na jednom mestu sagledaju tri slikarska jezika, od kojih svaki na svoj način neguje klasičan pristup slikarstvu. Kako ističe Olivera Vukotić, u pitanju su izuzetno autentične umetničke ličnosti – oni se „oslanjaju na estetiku utemeljenu kroz istoriju umetnosti, ali istovremeno prepoznaju i svoje vreme, u kome uvek nalaze nešto novo i podsticajno, potvrđujući tezu o vitalnosti slikarstva.

Kako slikari umetničkim delima reaguju na podsticaje trenutka, između njihovih radova nužno se stvaraju određene veze, jer su oni misaoni izraz svoje epohe. Međutim, njih odlikuje i stilska i generacijska heterogenost, koja se primećuje pažljivim posmatranjem.


Stanko Zečević
Tako je temperamentna i snažna umetnost Miroslava Lazovića odraz burnog unutrašnjeg života slikara, koji duboko oseća sebe i svoje vreme. Nasuprot tome, poetika Jovanke Stanojević nosi izrazito figuralna obeležja – na njenim portretima velikih formata ocrtan je čovek današnjice, i primetna lakoća izražavanja u kojoj linije i oblici teku kao mirna reka, bez prepreka. Na kraju, rad Stanka Zečevića stapa stvarnost i imaginaciju, uvodeći nas u svet ideja sa visokim stepenom fantazije, u kojem mitska bića i likovi dobijaju sasvim novo značenje.

Selektor izložbe „Paralele“, Olivera Vukotić, priređivač je brojnih autorskih, studijskih, problemskih i drugih izložbi u Srbiji i inostranstvu, kao i autor više od 500 stručnih tekstova i nekoliko knjiga. Izlagači „Paralela“ su priznati stvaraoci, dobitnici velikog broja nagrada za svoje umetničke radove, te učesnici mnoštva samostalnih i kolektivnih izložbi.


Miroslav Lazović

#umetnost i kultura #insp.

Нема коментара:

Постави коментар